Ezt a képzést megéri elvégezni: minden munkaadó felkapja a fejét, ha ilyen papírt lát

Ezt a képzést megéri elvégezni: minden munkaadó felkapja a fejét, ha ilyen papírt lát

agrarszektor.hu
A nemzetközi környezetben zajló tudományos kommunikációhoz elengedhetetlen a szakmai idegen nyelv ismerete. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szeptemberben induló idegen nyelvi szakmai kommunikátor és szakfordító szakirányú továbbképzésein az ehhez szükséges tudás és készségek fejlesztése a legfontosabb cél. A jelentkezéseket május 12-ig várják - tudhattuk meg az egyetem közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Dr. Veresné Dr. Valentinyi Klára, a MATE Idegen Nyelvi Intézetének megbízott intézetigazgatója elmondta, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen folyó szakfordító szakirányú továbbképzés több mint 40 éves múlttal büszkélkedhet, hiszen az intézmény jogelődje az elsők között volt az országban, akik elindították Gödöllőn az ágazati szakfordítóképzést a múlt század 80-as éveinek elején. Az azóta eltelt időszakban mintegy 1000 hallgató szerzett szakfordító képesítést és helyezkedett el szakfordítóként vagy idegennyelv-igényes munkakörökben - hangsúlyozta a megbízott intézetigazgató. A szakfordító szakirányú továbbképzés legfőbb célja, hogy a résztvevők szakképzettségükkel összhangban tegyenek szert magas szintű szakmai idegennyelv-tudásra, jártasságot szerezzenek a magyarról idegennyelvre és idegen nyelvről magyarra történő fordításban, de fejlesztésre kerül az általános és szakmai beszéd-, írás- és prezentációs készségük is. Mint egy végzős hallgató rámutatott, a képzés rendkívül intenzív tanulási időszakot takar, tanulságos és elgondolkodtató feladatokkal.

A szükséges elméleti alapokon túl a képzés gyakorlati jellegű, sok szakmai szöveget fordítunk idegen nyelvről magyarra és magyarról idegen nyelvre. Emellett követjük a szakfordító piac elvárásait, ezért a számítógéppel támogatott fordítás mellett gépi fordítás utószerkesztését is tanítjuk. Az órákon azokat a tipikus műfajokat, szövegeket fordítják a hallgatók, amelyek az egyes szakmákat jellemzik, így a megszerzett tudás azonnal hasznosítható a munka világában

- tette hozzá Dr. Veresné Dr. Valentinyi Klára.

Az Intézet másik fő képzésén, az idegen nyelvi szakmai kommunikátor szakirányú továbbképzésen a szóbeli szakmai kommunikáció fejlesztése kapja a legnagyobb hangsúlyt, az új felvételizőket ráadásul most megújult agrártartalommal várják. A tananyagok és alkalmazott módszerek korszerűek és változatosak: a tankönyvek mellett szakcikkek, hanganyagok, rengeteg beszélgetés, prezentációk és videók gazdagítják a programot.

Dr. Veresné Dr. Valentinyi Klára elmondta, hogy ezeken az idegen nyelvi órákon a szakmai szókincset és a kommunikatív nyelvtani készségeket is fejlesztik, de van olyan óra is, ahol a tudományos írást és diplomaírást oktatják, így a képzést kutatóknak, PhD-hallgatóknak is ajánlják. Az órák kis csoportokban, kötetlen légkörben zajlanak, amelyeken senki nem fél kommunikálni idegen nyelven. A képzést teljesítő hallgatók képesek lesznek kiselőadások tartására és tárgyalások lebonyolítására idegen nyelven, ami a mai munkaerőpiaci helyzetben rendkívüli jelentőséggel bír - mutatott rá az intézetigazgató.

Ahogy azt egy végzős hallgató kiemelte, "a képzés témakörei és nyelvtani összeállítása jól strukturált és válogatott, a középfoktól elrugaszkodik, tágabb szókinccsel és kifinomultabb nyelvhasználat elsajátításával egyre könnyebb kifejezni magunkat. Mindez rendkívül hasznos azok számára, akik aktívan szeretnék az idegen nyelvet használni és motiváltak a fejlődés terén".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?