Adóemelést kaphatnak a hazai vállalkozások

Adóemelést kaphatnak a hazai vállalkozások

agrarszektor.hu
Hét éve nem volt ilyen negatív a cégek hangulata: a K&H kkv bizalmi index 6 pontos csökkenés után jelenleg -11 ponton áll. A visszaesés fő oka, hogy a vállalkozások jelentős része magasabb közterhekre számít. A bizalom megrendülése minden árbevétel-kategóriában és szektorban érezhető, nyolc év után először már a mezőgazdasági vállalkozások várakozásai is a negatív a tartományban vannak - derült ki a K&H közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagyot esett a harmadik negyedévben a K&H kkv bizalmi index, ami a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelzi. A mutató -5 pontról -11 pontra zuhant, ezzel megközelítve az elmúlt hét év legalacsonyabb értékét (-14 pont). Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője szerint az index több mint egy éve a negatív tartományban van, amire legutóbb 2017 előtt volt példa. Az elmúlt három negyedév javuló tendenciája után még volt némi remény, hogy a cégek bizalma elérheti a pozitív tartományt, de a mostani, 6 pontos csökkenéssel ez ismét távolinak tűnik.

A jelenlegi visszaesés fő oka, hogy a vállalkozások jelentős része magasabb közterhekre számít. A kedvezőtlen képet árnyalja, hogy a vállalati hitelkamatokban viszont kedvező fordulatra számítanak - mondta el Rammacher Zoltán.

Forrás: K&H
Forrás: K&H

A vállalkozások adóemeléstől tartanak, kamatcsökkentést várnak

A harmadik negyedéves eredmények alapján a cégekben komoly félelem alakult ki az adóemeléssel kapcsolatban. Ezt mutatja, hogy az előző negyedévi 50% helyett már a vállalkozások 61% számol növekvő közterhekkel, ami 2012 óta a legmagasabb arány. Ezzel szemben a vállalati hitelkamatok változásával kapcsolatban javultak a várakozások. Jelenleg a cégek ötöde (21%) számít csökkenő hitelkamatokra, és a növekedést prognosztizálók is alacsony, mindössze 1%-os emelkedést várnak. Az előző negyedévben is hasonló arányban vártak alacsonyabb hitelkamatokat (19%), viszont akkor még 2%-os emelkedéssel számoltak.

A kereskedelmi és a mezőgazdasági cégek várakozásai romlottak a leginkább

A várakozások minden árbevétel-kategóriában és szektorban visszaestek. Az ágazatok közül a mezőgazdasági és a kereskedelmi cégek várakozásai romlottak leginkább. Az agrárcégeknél 13 pontos esést követően -13 ponton áll az index, ezzel 2015 óta először már az agrárium várakozásai is a negatív tartományban vannak. A kereskedelemben 9 ponttal -15 pontra csökkent a mutató. Továbbra is az ipari cégek látják legkevésbé a fényt az alagút végén, várakozásaik -14-ről -16 pontra romlottak, míg a szolgáltató cégek hangulata a legkedvezőbb (-8 pont), de itt is látványos, 7 pontos csökkenés történt.

A mikro- és kisvállalkozások bizalma egyaránt -13 ponton áll, ami az előbbinél 11 pontos, az utóbbinál 3 pontos csökkenést jelent. A középvállalkozások várakozásai vannak egyedül a pozitív tartományban, de itt is megfigyelhető a csökkenés: bizalmuk 5 pontról 1 pontra süllyedt.

Forrás: K&H
Forrás: K&H
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?