Agrárguruk harca - GVH-igen kell a KITE-Bige paktumhoz

Bige László és Andrej Babis birokra kel a hazai agrárpiacon. A KITE tulajdonosok pedig kiveszik a pénzüket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyértelmű válaszlépésként fogható fel a cseh Agrofert Csoport közelmúltbeli magyarországi agrárpiaci térnyerésére, hogy a főként műtrágyagyártással foglalkozó Bige Holding megvásárolja az agrárintegrátori tevékenységet folytató nádudvari KITE Zrt.-t. A tranzakcióval a Bige Holding szélesíti profilját és partnerhálózatát, illetve komplexebbé teszi tevékenységét, miközben a KITE tulajdonosai "ki tudják venni" vállalatban lévő pénzüket. A tulajdonosváltást azonban előbb a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) is jóvá kell hagynia.

A Bige cégcsoporthoz tartozó péti Nitrogénművek Zrt. és néhány magánszemély megvásárolja a nádudvari KITE Zrt. többségi tulajdonát - erősítette meg az agrárpiaci híreket az agrarszektor.hu-nak Búvár Géza. A KITE vezérigazgatója szerint a tranzakcióval a Bige cégcsoport tevékenysége komplexebbé válik, mivel profilja és partneri kapcsolatrendszere szélesedik. Ha valaki ma nem törekszik több lábon álló, komplex tevékenységre, nem lehet sikeres az agrárpiacon - állapította meg Búvár Géza.

A cseh Andrej Babis tulajdonában lévő Agrofert Holding tavaly vette meg a szintén agrárintegrátori tevékenységet végző bábolnai IKR Zrt. vetőmag-, műtrágya és növényvédő szer üzletágát, amelyeket előzőleg az IKR Agrár Kft. elnevezésű cégbe szerveztek ki. Így a befolyásos cseh vállalkozó készen kapott disztribúciós és kereskedelmi hálózathoz jutott Magyarországon, azóta pedig megszerezte az IKR Zrt.-től a mezőgazdasági gépek, berendezések értékesítésével és szervizelésével foglalkozó New Holland kizárólagos itteni forgalmazási jogosítványait is, amelyek az inputüzletágak tavalyi átadásakor még az IKR-nél maradtak. (Az agrarszektor.hu értesülései szerint az IKR Zrt. a napokban bejelenti, hogy a cégnél a New Holland "elvesztése" miatt végelszámolás kezdődik, miközben a még megmaradó tevékenységeket több kisebb társaságba szervezik ki).

Ráadásul az Agrofert csoport tulajdonolja a szlovákiai Vágsellyén található, Duslo nevű műtrágyagyárat is, amelynek termékeit az IKR megvásárlásával jóval nagyobb termelői körben terítheti a magyar piacon. Az Agrofert belépése így komoly konkurenciát jelent a szintén főként műtrágyapiaci érdekeltségű, Bige László vállalkozó tulajdonában lévő Bige Holdingnak, amelynek szakértők szerint reagálnia kell az új helyzetre, ha piaci pozíciót meg akarja tartani, illetve erősíteni szeretné azokat.

A KITE agrárintegrátorként ma 2,4 millió hektáron koordinálja-finanszírozza a termelést és közvetlenül 9 ezer termelővel áll kapcsolatban, akik maguk is több mint tízezer további kisebb gazdálkodót integrálnak. A vállalat - a korábbi IKR-hez hasonlóan - gép- és alkatrészforgalmazási, illetve vetőmag-, műtrágya-, növényvédő szer és terménykereskedelmi üzletágakat működtet. A társaság tavalyi forgalma elérte a 200 milliárd forintot és - a 110-120 milliárdos első félévi eredmény alapján - az idénre is hasonló nagyságrendű árbevétel prognosztizálható.

Az adásvétel a KITE oldaláról lehetőséget nyújt arra, hogy a jelenlegi tulajdonosok "kivegyék" a pénzüket a cégből - fogalmazott Búvár Géza. E szándékuk régebbre nyúlik vissza, de - tette hozzá a vezérigazgató - a mostani döntéshez hozzájárulnak az utóbbi időszak jogszabályi változásai is.

A vezérigazgató nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a Bige-csoport a KITE-t mennyiért veszi meg és ezzel pontosan mekkora többségi tulajdonrészt szerezhet. A vállalat többségi részesedése mindenestre ma a cég 400 dolgozójának tulajdonában van, míg további jelentős részvénymennyiséget birtokol több termelő üzem (társaság), amelyek a vagyonkezelést végző KITE Kft.-n keresztül tulajdonolják a céget.

Ugyanakkor az adásvételi folyamat ma még az elején tart, mivel a tranzakciót a tulajdonos társaságok közgyűlésinek előbb egyenként jó kell hagyniuk, de e döntések még nem születtek meg - közölte Búvár Géza. Ezután a KITE és a Péti Nitrogénművek közötti szerződést még a Gazdasági Versenyhivatalnak is engedélyeznie kell, és e procedúra akár egy évig is elhúzódhat. A GVH beleegyezésére az adásvételben résztvevő cégek mérete miatt van szükség, de a hivatal a vezérigazgató szerint feltehetően kiemelten vizsgálja majd a műtrágyapiacon várható változásokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14