Bige megfenyegette a KITE-tulajdonosokat

Perek, nyomozások, kártérítések lesznek, ha nem Bige Lászlóé lesz az agráróriás. A termelők szerint Bige inkorrekt és meggondolatlan.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bírósági pereket, nyomozóhatósági vizsgálatokat és kártérítési kötelezettségeket helyez kilátásba a második leggazdagabb magyarnak tartott Bige László a nádudvari KITE Zrt. azon tulajdonosai ellen, akik a közelmúltban Guba Sándor KITE-középvezető ajánlatát fogadták el a részvénytársaság 29 százalékos kisebbségi csomagját birtokló KITE Kft.-ben a Bige Holdinghoz tartozó péti Nitrogénművek Zrt. korábbi vételi ajánlata helyett. Bige László a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) is ellenőrzést kíván kezdeményezni. A KITE Kft. tulajdonosai - többnyire mezőgazdasági termelőüzemek - Bige László jogi álláspontját "inkorrekt és meggondolatlan fenyegetésként" értékelik, és “szolidaritási válaszlépésként" valamennyien elpártolhatnak a KITE-től, ha ellenük perek indulnak. Ezzel éppen a legnagyobb partnerek távoznának az óriás agrárintegrátorként működő nádudvari cégtől.

Visszaélésszerű joggyakorlásként, illetve súlyosan aggályos és jogsértő eljárásként értékeli a Bige Holdinghoz tartozó péti Nitrogénművek Zrt., hogy a KITE Kft. tulajdonosai október 15-i taggyűlésükön Guba Sándor, a KITE Zrt. dél-dunántúli regionális igazgatójának ajánlatát fogadták el a KITE Zrt. 29 százalékos részvénycsomagját birtokló kft. üzletrészeire. A kft. tulajonosai Guba Sándort elővásárlásra jogosultként jelölték meg, majd az elővásárlási jog gyakorlására vonatkozó nyilatkozatát elfogadták. Mint az agrarszektor.hu beszámolt róla, a KITE Kft. tulajdonosai a Guba-féle ajánlatot azért részesítettek előnyben, mert ő a részvényekért a névérték mintegy 20-szorosát adta, míg a Nitrogénművek Zrt. csak tízszeresét ígérte.

Guba Sándor megemelt vételára új ajánlatnak minősül, miközben a KITE Kft. tulajdonosai a Nitrogénművek Zrt. korábbi ajánlatát már elfogadták, így az adásvételről érvényes szerződés jött létre. Erről a péti vállalat a napokban levélben hívta fel a KITE Kft. tulajdonosainak figyelmét. A társaság a jogszabályok kijátszására irányuló lépésnek, illetve a korábbi szerződéses kötelem alóli “kifarolásnak" minősíti, hogy a kft. tulajdonosai Guba Sándort elővásárlásra jogosultként jelölték meg. A cég szerint érvényesnek tartott korábbi szerződésben ugyanis azt vállalták, saját elővásárlási jogukat nem gyakorolják és erre harmadik személyt sem jelölnek ki. Ezért a Nitrogénművek a kft.-tulajdonosok lépését a megállapodás megszegésének tartja, és úgy ítéli meg, hogy az abból fakadó károkért és költségekért kártérítési felelősséggel tartoznak.

 

A Nitrogénművek szerint Guba Sándor, a KITE Zrt. munkavállalójaként egyedül nem lehetett abban a helyzetben, hogy saját vagyonából vásárolja meg az eladásra kínált üzletrészeket és részvényeket, amelyekre “mintegy 25 milliárd forintot" fordítana. Emellett - állítja a vállalat - Guba Sándor olyan mértékű fedezetettel sem állhatott elő, amely hitelfelvétel esetén megfelelő biztosítok adna a kölcsönnyújtóknak a visszafizetésre. Ezért a cég azt egyértelműsíti, hogy a KITE munkavállalója harmadik személy javára élne elővásárlási jogával, e lépés pedig a jogszabályok megkerülésére irányulna. A vállalat ennek kapcsán azt gyanítja, hogy a “Guba Sándort finanszírozó hitelintézet" súlyosan megsértette az ügyfélazonosítási, a kockázatkezelési és a pénzmosási szabályokat, ezért a társaság nyomozóhatósági vizsgálatot, illetve MNB-ellenőrzést kíván kezdeményezni.

Bige László és a Nitrogénművek jogi álláspontja “inkorrekt és meggondolatlan fenyegésnek" minősíthető - vélik a KITE Kft. egyes tulajdonosai. Máris kilátásba helyezik, hogy a több száz kft.-tulajdonos - leginkább mezőgazdasági termelőüzem - között szolidaritási összefogás jöhet létre, ha ellenük a Nitrogénművek valóban pereket indítana. Szerintük a mostani fenyegetéssel Bige László öngólt lő, hiszen legnagyobb leendő partnereivel szemben kívánna kemény jogi eszközökkel fellépni, akiknek eleve jóval kevesebbet ajánlott a menedzsment és a dolgozók részvényeihez képest. További válaszlépésként a mezőgazdasági cégek elpártolhatnak KITE Zrt.-től, így a nádudvari vállalat éppen legnagyobb üzleti partnereit veszítené el. Guba Sándor is létrehozhat olyan új szolgáltató kft.-ét, amely megfelelően képviselheti a távozó mezőgazdasági vállalatok érdekeit - fogalmaztak a KITE Kft. tulajdonosai.

Harc, harc és harc minden KITE-részvényért
A péti Nitrogénművek korábban a KITE Zrt. mintegy 52 százalékos többségi tulajdonrészére is ajánlatott tett, amely a dolgozók és a menedzsment tulajdonában van. A menedzsmenthez köthető Stabilizáló Kft.-nek 36,14 százalékos, az Összehangoló Kft.-nek 0,74 százalékos részesedése van a KITE-ban, míg a dolgozók együttesen 14,98 százalékot birtokolnak. A Nitrogénművek az 52 százalékos csomagot a névérték 18-szorosáért venné meg, míg Guba Sándor hírek szerint erre is hússzoros összeget ajánlott. Az agrarszektor.hu úgy tudja, e részvénypakett körül is patthelyzet alakult ki, mivel ezt a Nitrogénművek a korábban létrejött szerződés alapján továbtra is magáénak tekinti, és azt Guba Sándornak sem sikerült megszereznie. Az együttesen 19,14 százalékot képviselő, fennmaradó tulajdoni hányad zömmel külső kisrészvényeseknél van: e csomagra Bige László nem tett ajánlatot, Guba Sándor viszont - legalábbis korábbi hírek szerint - itt is hússzoros árat fizetne.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06