Tömi pénzzel Csányi gigavágóhídját a kormány

agrarszektor.hu
Összesen 1,3 milliárd forint állami támogatást nyújt a kormány a Csányi Sándor OTP-elnök vezérigazgatóhoz köthető, mohácsi gigavágóhíd második ütemének megvalósításához. Az első ütememet mintegy 1,4 milliárddal támogatták. A teljes beruházás várhatóan 20-21 milliárd forintba kerül majd, és a próbavágások szeptember végétől kezdődnek meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A most épülő, gigaméretű mohácsi vágóhíd létesítésének második szakaszában az MCS Vágóhíd Zrt logisztikai és csomagoló üzemet valósít meg, amelyhez 1,3 milliárd forint állami támogatást nyújt a kormány - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A második ütem tervezett költsége mintegy 6,5 milliárd forint, így az 1,3 milliárdos állami forrás ennek 20 százalékát teszi ki.

A kormány a mohácsi vágóhíd kivitelezésének első szakaszához is adott támogatást, amely 1,4 milliárd forint volt - mondta az MTI-nek Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója. A két beruházási ütem együtt összesen 20-21 milliárd forintba kerül. Szeptember végétől tervezik a próbavágásokat, ez év december végére pedig már várhatóan folyamatosan vágnak az üzemben. A célkitűzés az, hogy jövő év januárjától már teljes üzleti évet lehessen teljesíteni - közölte a vezérigazgató.

Az MCS Vágóhíd Zrt. Nagy György nagybefektető érdekeltségébe tartozik, de az egész beruházás Csányi Sándorhoz köthető. Az MCS korábban együttműködési megállapodást között a Pick Szeged Zrt.-vel, amely a Bonafarm, illetve Csányi Sándor tulajdonában van.

Szijjártó Péter szerint a beruházással Közép-Európa legmodernebb sertésvágó, csontozó, daraboló és húscsomagoló üzeme jön létre. Olyan vágóhíd épül fel, amely évente 1 millió sertés vágását, csontozását, darabolását teszi lehetővé. Mivel azonban a legkorszerűbb csomagolási technológiai is rendelkezésre áll az üzemben, ezért a sertéshús bel- és külföldi értékesítésének lehetősége is jelentősen javul - mondta a miniszter.

A technológia lehetőséget ad arra, hogy az itt előállított termékeket a legtávolabbi külföldi piacokra is szállítani tudja a cég. A magyar élelmiszeripar számára a miniszter szerint a távol-keleti piacok jelentősége egyre növekszik. Az élelmiszeriparnak jelentős szerepe volt abban, hogy a múlt évben mind Japánban, mind pedig Dél-Koreában minden idők legmagasabb exporteredményét tudta elérni a magyar gazdaság - fogalmazott az MTI szerint a miniszter.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?