Amerikai farmer: Mire számíthatnak a farmerek az USA elnökválasztás után?

Amerikai farmer: Mire számíthatnak a farmerek az USA elnökválasztás után?

Takarék Agrár24
Ha valaki az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdaságáról hall, hajlamos azt gondolni, hogy a kapitalizmus őshazájában a mezőgazdaság piacibb alapon működik, mint például az EU-ban, ahol mindenkinek van véleménye a közös agrár politika (KAP) nyomán elköltött összegek létjogosultsága, vagy épp igazságtalansága kapcsán. A mai blogbejegyzéshez az ötletet az épp zajló amerikai elnökválasztás adta, ahol egyelőre kétesélyes a várható eredmény, és kérdés, hogy mi lesz az ottani farmerek jövedelmeivel, ha marad, vagy megy a Trump adminisztráció, amely eddig a farmerek számára inkább kedvező politikát folytatott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha megvizsgáljuk, hogy mennyi közvetlen kifizetést kapnak a szövetségi államtól az amerikai gazdálkodók, akkor megdöbbenten tapasztaljuk, hogy az utóbbi 7 év átlagában is 10% körüli az állami hozzájárulás a nettó pénzügyi jövedelmekhez, azaz kvázi a profithoz, és már 2019-ben rendkívül mód megugrott ez az összeg, elsősorban a Kínával kezdett kereskedelmi és vámháború kedvezőtlen árhatásainak kompenzálása érdekében. A 2020-ra belátható további növekmény már részben a választási évnek is köszönhető, vagyis egy Trump győzelem esetén sem várható, hogy ilyen magas szinten stabilizálódjon, a kereskedelmi háború kimenetelétől függetlenül.

Forrás: USDA ERS 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Jelenleg az a helyzet, hogy az átlagos amerikai farmer a kínai piacvesztéstől függetlenül jó évet zárhat 2020-ban a támogatásoknak köszönhetően is, kivéve az állattartók, akiknél a pandémia miatti vágóhíd bezárások komoly eredmény csökkenést okoznak.

A szavazó fülkében bizonyára több gazdálkodó hajlik a republikánus értékek felé, de azt is tudni kell, hogy a Trump adminisztráció is vizsgálja a támogatási rendszer fenntarthatóságát, annak függvényében is, hogy az előállított és a lakosság által elfogyasztott élelmiszerek milyen elkerülhető egészségügyi kiadásokat okoznak a túlsúlyos lakosság körében. Az elnökválasztás után bizonyára változik az ottani agrárpolitika, akár a demokraták által kezdeményezett Green New Deal, akár a Trump adminisztráció kezdeményezései indulnak majd el.

Azért érdemes a november eleji, tengerentúli elnök választás eredményét követni a hazai élelmiszer ágazat szereplőinek is, mert a nemzetközi agrártermékek kereskedelmében az egyik legnagyobb exportőr országról beszélünk, így ha bármi megváltozik náluk, az csak idő kérdése, hogy hatást gyakoroljon a világ számos országában az agrártermékek piacára. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?