Mostantól csak így lehet külföldre vinni a tűzifát Magyarországról: itt vannak a részletek

Mostantól csak így lehet külföldre vinni a tűzifát Magyarországról: itt vannak a részletek

agrarszektor.hu
A hazai energiaellátás zavartalan biztosítása érdekében minden, Magyarország területéről külföldre értékesíteni, illetve kivinni kívánt faalapú nyersanyagot vagy terméket (továbbiakban: tűzifa) az értékesítést, illetve kivitelt tervező személynek vagy vállalkozásnak be kell jelentenie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). Az érintetteknek a hiánytalanul kitöltött, aláírt (jogi személy esetében cégszerűen aláírt) nyomtatványt szkennelve kell beküldeniük a Nébih részére a tuzifakivitel@nebih.gov.hu e-mail címre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nébih ellenőrzi a bejelentések formai megfelelősségét, majd továbbítja azokat az Agrárminisztérium felé, ahol megvizsgálják, hogy a tűzifa külföldre történő értékesítése jelent-e kockázatot a hazai energiaellátás zavartalanságára. Fontos, hogy amennyiben a hivatal 30 napon belül nem jelez vissza a bejelentés tartalmával kapcsolatban, úgy az automatikusan elfogadottnak minősül. Amennyiben az állam az elővásárlási vagy vételi joggal nem kíván élni, arról a Nébih haladéktalanul tájékoztatja a társhatóságokat, valamint elektronikus levélben a bejelentőt. Az e-mail-en történő beküldésen kívül elfogadható az alábbi küldési módok valamelyike is - írja a Nébih.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jogi személy / egyéb szervezet / egyéni vállalkozó esetén:

- elektronikus úton:
NEBIHKER (KRID): 427392978

Természetes személy esetén: 

- elektronikus úton:
NEBIHKER (KRID): 427392978
- vagy postai úton:
1024 Budapest, Keleti Károly u. 24.
1525 Budapest, Pf. 30

EZ IS ÉRDEKELHET

A bejelentéshez szükséges nyomtatvány: Bejelentés az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa termékek kiviteléről. Az intézkedés célja az, hogy biztosítani lehessen Magyarország energiabiztonságának fenntartásához szükséges alapanyagellátást, az energiafelhasználás célú közellátást. A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik a tűzifa bértárolására, valamint a Magyarország területén tranzitforgalom keretében átszállított tűzifára.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?