Most jött a hír: megvan, ki lesz az új agrárminiszter Hollandiában

Most jött a hír: megvan, ki lesz az új agrárminiszter Hollandiában

agrarszektor.hu
Piet Adema lett az új holland agrárminiszter. A gazdatüntetések miatt lemondani kényszerült Henk Staghouwer utódja a Keresztény Unió korábbi elnöke lesz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hétfő délután 5 órakor a királyi palotában letette esküjét az új holland agrárminiszter. Piet Adema semmiféle gyakorlati tapasztalattal nem rendelkezik a mezőgazdaságot illetően, bár vidéken, az észak-hollandiai Frízföldön nőtt fel, és testvére gazdálkodó lett. Az új miniszter 2011-2015 között kis településeken volt polgármester, 2013 és 2021 között a Keresztény Unió (ChristenUnie) elnöke volt, jelenleg több szakmai kamara és egyesület igazgatótanácsának tagja - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Adema feladata elsősorban az lesz, hogy a kormánykoalícióban fontos pozíciókat betöltő zöldek által vázolt keretek között elfogadható jövőképet nyújtson a holland gazdáknak, mivel erre elődje képtelen volt. A szeptember elején lemondó Henk Staghouwer a „nem én vagyok a megfelelő ember erre a posztra” nyilatkozattal búcsúzott.

Most Johan Remkes, a demonstráló gazdákkal tárgyaló nitrogénügyi mediátor eredményeit figyelembe véve a legsürgetőbb feladat, hogy még a Prinsjesdag, azaz a király által szeptember 20-án megtartott éves országértékelő beszéd előtt egy olyan tömör, érthető és elfogadható víziót vázoljon fel, melynek célkitűzéseivel a gazdák és a kormányzat (elsősorban a zöldek) is egyetért. A feladat annak ellenére is sürgős és aktuális maradt, hogy a holland király már megtartotta országértékelő beszédét.

A gazdák egy jó miniszter érdemelnek. Három éven belül meglátjuk, hogy ez én vagyok-e! Meggyőződésem, hogy Hollandiában a mezőgazdaság a jövő

- jelentette ki Piet Adema.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?