Jószomszédi viszony: le kell zárni a Tokajiról szóló névvitát

agrarszektor.hu
A szlovák-magyar agrár-külkereskedelem dinamikus fejlődést mutat 2010-ben is, ami megalapozhatja a határ menti települések piaci alapú együttműködésének elindítását- mondta Fazekas Sándor azt követően, hogy tárgyalt a szlovák agrárminiszterrel Egerszalókon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Simon Zsolt a nyugodt jószomszédi viszony megteremtését hangsúlyozta Szlovákia és Magyarország között. A látszatpolitizálás megszüntetését szerinte a Tokajiról szóló névvita lezárásával lehetne kezdeni.

A két miniszter a megbeszélést követően részt vett a Heves Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara évadnyitó ülésén, ahol a szlovák-magyar együttműködés volt a fő téma. A regionális iparkamara kiemelt figyelmet fordít a magyar szlovák kapcsolatok erősítésére, ennek szellemében évek óta több együttműködési programot hirdet a határ két oldalán működő vállalkozások, szervezetek részére.

Fazekas Sándor a megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben a szlovák piaci exportunk 56%-kal, importunk 14%-kal nőtt. Szlovákia jelenleg a magyar agrárexport negyedik legjelentősebb célpiaca, és importban is ugyanilyen előkelő helyet foglal el. A szlovák-magyar agrár-külkereskedelem lendületes fejlődése kellő alapot ad ahhoz, hogy elindítsuk a határ menti települések piaci alapú együttműködését. A határokon átnyúló kistérségi, térségi, illetve regionális piacok újraélesztése mindkét fél gazdaságára élénkítő hatást gyakorol. A kezdeményezés nyomán folyamatosan friss termékekkel lehet ellátni a nagyvárosok lakóit a határ mindkét oldalán. A városok vonzáskörzetéhez tartozó települések termelői közvetítők nélkül juthatnának a piacra- hangsúlyozta a miniszter.

A nemzetközi és térségi együttműködési programok elősegítésre szolgáló LEADER programokra eddig 178 pályázatot adtak be, melyre 560 millió forintos támogatási keret áll rendelkezésre. A már jóváhagyott projektek között szép számmal szerepelnek a szlovák-magyar együttműködés jó példái.

A közös programok elősegítik a két ország szorosabb együttműködését, kulturális közeledését és olyan fejlesztéseket tesznek lehetővé, amelyek az összefogás nélkül nem valósulhatnának meg. A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar EU elnökség idején kiemelten fontos szerephez jut a vízvédelem, a fenntartható vízpolitika kidolgozása. Komoly feladat lesz a Duna Stratégia elfogadtatása, amely után még inkább elmondhatjuk: a Duna nem elválasztja, hanem összeköti országainkat, Szlovákiát és Magyarországot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?