Itt az örök kérdés: reszketni vagy bízni Amerikában?

agrarszektor.hu
A tej- és a feldolgozott termékeket előállító szektor, a bor- és égetett szeszek, esetleg a cukor és a biodízel ágazat lehet nyertese, míg a marhahús, a baromfi és a gabonaszektor a fő vesztese az EU-amerikai kereskedelmi liberalizációnak - állítja egy, az Európai Parlament megrendelésére készült tanulmány. Az orosz embargó hatásait ellensúlyozandó Kelet-Európa is érdekelt lehet a transzatlanti piacnyitásban - vélik a tanulmány szerzői.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vámtarifák teljes kivezetése és a nem tarifajellegű korlátozások negyedével való csökkentése esetén az EU-USA közötti transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás akár 40 százalékkal is megnövelheti az óceán két partja közötti agrárkereskedelmet - számol be egy, az Európai Parlament megrendelésére készült frissen bemutatott jelentésről a BruxInfo. A tanulmány szerzői a fent említett paraméterek mellett az Egyesült Államokba irányuló uniós agrárexport közel 60 százalékkal, míg az USA-ból származó import 120 százalékkal való növekedésére számítanak. A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy az Európai Uniónak eléggé jelentős, 2012-ben körülbelül 6 milliárd eurós kereskedelmi többlete volt Amerikával szemben az élelmiszerek kereskedelmében.

Az agrárszektor.hu részletes elemzését a témáról itt olvashatja.

Az EU-ba behozott amerikai termékek emellett sokkal magasabb vámokkal kell, hogy szembenézzenek, mint az uniós export a tengerentúlon. 2010-es adat szerint az amerikai vámtarifák általános szintje a mezőgazdasági termékek kereskedelmében 6,6 százalék volt, az EU-ban pedig 12,8 százalék.

Európai oldalon is gyakran hallani olyan hangokat, hogy a mezőgazdaságot ki kellene venni a transzatlanti kereskedelmi és beruházási tárgyalások (TTIP) alól, mivel az nem lenne előnyös az európai agrárium számára. Gabriel Felbermayr, a müncheni IFO gazdaságkutató intézet szakértője szerint ennek technikailag nem lenne akadálya, miután az agrártermékek kereskedelme mindössze 4 százalékát teszi ki az Atlanti-óceán két partja között zajló kereskedelemnek. Így, ha még a teljes agrárdossziét is kivennék, az nem veszélyeztetné a tárgyalások kezdetén kitűzött általános célt, hogy a kétoldalú forgalom legalább 90 százalékát liberalizálják.

Miként a tanulmány szerzői rámutatnak, a piacnyitás ágazatonként eltérően érintené az európai agrárélelmiszer-ipart. Európai oldalon ugyanis nagyon magas, több mint 40 százalékos vámokkal védik a húst és a tejtermékeket. Az Egyesült Államokba exportált európai agrár-élelmiszerek közül a dohánytermékeknél (21,8%), a tejtermékeknél (20,2%) és a cukornál (18,7%) a legmagasabbak a vámok.

Nem véletlen, hogy a vámok teljes lebontása, még ha egyes érzékeny szektoroknál több éves átmenet után kerül csak rájuk sor, elsősorban a most fokozottan védett ágazatok számára jelentene nagyobb problémát. A szakértők arra számítanak, hogy a TTIP a marhahús szektort tenné ki különösen nagy versenynek, de az etanol, a baromfiágazatot és a gabonatermelést, ezen belül is a kukoricát és a gyengébb minőségű gabonát érintené hátrányosan a felfutó amerikai export.

Ezzel szemben a vörös hús tengerentúli kivitele akár 404 százalékkal, a cukoré és fehérhúsoké közel 300 százalékkal, a tejtermékeké pedig 240 százalékkal is nőhet. Utóbbi esetében különösen a sajtok tarolhatnak az amerikai piacon. A tanulmány szerzői ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy mivel bizonyos termékkategóriákban elég alacsony volumenű a kétoldalú kereskedelem, a százalékos arányokat kéretik óvatosan kezelni. A tarifák felszámolásának ugyanis eléggé elhanyagolható hatása van a kereskedelem felfutására.

Jean-Christophe Bureau, az AgroParistech-től úgy vélte, hogy Európának a vámok megszüntetésénél is jobban érdekében áll a szabályozások egymáshoz való közelítése, különben egyes szektorokban nagyon negatív versenyhatásokra lehet számítani. Ha a konvergenciában nem sikerül megállapodni, akkor az EU termelőinek jelentős költségeik származnak majd a szigorú uniós fogyasztó- és környezetvédelmi szabályoknak való megfelelésből, így az ezeket alkalmazni nem köteles amerikai exportőrök versenyelőnybe kerülhetnek.

Ha ugyanakkor a szabályozói konvergencia során nem az EU-hoz igazodnak, az a féltve őrzött európai fogyasztóvédelmi és egyéb szabályok felvizezéséhez is vezethet - figyelmeztetnek a szakértők.

Felbermayr és kollégái számításaik alapján úgy vélik, hogy az általuk feltételezett forgatókönyv és tárgyalási eredmény esetén az EU-n belül csak Horvátország és Szlovénia mérlege lenne pozitív. A többi tagállam esetében ugyanakkor jellemzően 1 százalékon belül maradna a veszteség a jelenlegi helyzethez képest, vagyis néhány szektort kivételével nem lenne nagyon észrevehető.

Az IFO-intézet szakértője a BruxInfo kérdésére válaszolva úgy vélte, hogy az Oroszország által az uniós agrárexportra bevezetett embargó okozta veszteségek pótlására jól jöhet a kelet-európai országoknak az amerikai piacnyitás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?