Kész a madárinfluenza elleni oltás! - Kellett hozzá a génolló

Kész a madárinfluenza elleni oltás! - Kellett hozzá a "génolló"

agrarszektor.hu
Tavaly augusztus végéig fél tucatnyi nagy patogenitású madárinfluenzavírus-kitörést észleltek egész Európában. A brit tudósok ekkor már intenzíven dolgoztak a megoldáson, hiszen négy éve sincs, hogy a kór utoljára megmutatta, mire képes. Mostanra világossá vált: jó volt félni, a madárinfluenza ugyanis ismét itt van. Magyarországon csaknem 54 ezer pulykát kell leölni a H5N8-as törzs miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Brit tudósok a Pirbright Intézetben kifejlesztettek egy új vakcinát a madárinfluenza ellen - adta hírül a farminguk.com. 2017-ben ugyanitt már a Marek-betegség ellen is találtak hatékony megoldást. (Ez a vírus elsősorban a házityúkokat veszélyezteti,  farok-, szárny- vagy lábbénulást okoz, gyakran elhúzódó járványként jelentkezik. A heveny lefolyású daganatos Marek-betegség a megfertőzött madarak harmadát-felét is elviheti.)  Venairopal Nair professzor akkoriban éppen azt hangsúlyozta, hogy a biotechnológia módszereivel felgyorsítható a vakcinafejlesztés. Most ennek köszönhetően

a madárinfluenza új törzse ellen is napokon belül elkészülhet az oltóanyag.

Munir Iqbal professzor, a madárinfluenza-csoport vezetője szerint a folyamat ma jóval hatékonyabb és gyorsabb a korábbinál, így az oltóanyag-előállítás gyorsan tud reagálni a vírus mutációira, fejlődésére.

EZ IS ÉRDEKELHET

A csapat tavaly ősszel a Vaccines folyóiratban arról számolt be, hogy a CRISPR / Cas9 "génolló" segítségével egy madárinfluenza-gént illesztett be a Marek-féle betegség elleni vakcinákban használt pulyka-herpeszvírusba. "Ezt a herpeszvírust már egyébként is széles körben használják a Marek-féle betegség elleni vakcinákban, már tojás korban védetté tehető vele a madár" - mondta Iqbal professzor. Most egyetlen további gén beépítésével az oltóanyag egyszerre vált ki immunválaszt a Marek-betegségre és a madárinfluenzára is.

A CRISPR / Cas9 eljárás sokkal gyorsabb és hatékonyabb, mint a korábbi technológiák, és nagyon pontos. Ez lényeges elvárás a hatékony és megbízható oltóanyag-előállításban egy ilyen  változékony vírus esetében"

 - magyarázta a kutató.

A madárinfluenza óriási károkat képes okozni a világban. 2014-ben Ázsiából indult el, majd 2015-ben az USA-ban kitört járvány 2,6 milliárd dolláros (858 milliárd forint) kárt okozott, 40,6 millió tyúkot kellett leölni a kór miatt, azon felül csaknem öt évre leállította a Kínába irányuló baromfikivitelt. Ezután Európában is megjelent a vírus, csak Angliában 200 ezer tojótyúkot kellett leölni miatta. Magyarországon 2016-ban 3 millió szárnyast kellett elpusztítani a vírus miatt, elsősorban a víziszárnyas ágazatban, ami 4 milliárd forintos kárt okozott a gazdaságban, és ebben a vágóüzemeket és a kereskedelmet érő hatások nincsenek is benne.

EZ IS ÉRDEKELHET
A madárinfluenza azóta is fel-felbukkan Európában, a briteknél átlagosan 12-18 havonta jelenik meg egy-egy elszigelt eset, amire azonnal reagálni kell. Eddig sikerült mindig idejében elcsípni a vírust, de csak idő kérdése volt a következő nagy járvány. Úgy tűnik, ez az idő most jött el egész Európában, éppen akkor, amikor az afrikai sertéspestis is az ajtón kopogtat. Létfontosságú, hogy ezt a gyorsan elkészülő húsforrást meg tudjuk védeni az influenzavírussal szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?