Ágazatokra bontott válsághelyzeti elemzést adott ki az Agrárkamara

Ágazatokra bontott válsághelyzeti elemzést adott ki az Agrárkamara

agrarszektor.hu
Ahogy közeledik az értékesítési kampány, úgy válik egyre aggasztóbbá a kereskedelem korlátozása előbb a bárányeladásban, aztán a durumbúza és a többi termék piacán. Más áruféleségeket, mint a baromfi, sertés és tej folyamatosan kellene a határokon túl értékesíteni. Az Agrárkamara ágazatonként elemezte, hol mekkora a baj, és mit lehet tenni a veszteségek mérséklésre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részletes, több ágazatra kiterjedő elemzést adott ki a koronavírus okozta gazdasági helyzetről, és ennek kezelésére is javaslatokat tett. Mint írják, vannak szektorok, amelyeknél a csúcsidőszak éppen a vizsgált időintervallumra, azaz a vírus várható lefolyásának időszakára esik. Legjellemzőbb termékkörök:

  • a bárányhús piaca
  • a kertészeti termékek
  • a növényházi zöldséghajtatás és gombatermesztés termékei
  • a nyerstej piaca

E területeknél szinte biztosan szükség lesz a jövedelemkiesés miatt támogatásokra, mind visszatérítendő, mind vissza nem térítendő formában, valamint direkt állami intervencióra. Más ágazatokban a koronavírus turbulenciát okoz az értékesítésben, azonban idővel a szektor mozgása és folyamatai kiegyenlítik a negatív hatásokat. Az így érintett szektorok esetében a legfontosabb intézkedések javaslatuk szerint azalábbiak:

  • kamatmentes hitelprogramindítása;
  • adó-, járulékfizetési moratórium;
  • folyamatban lévő támogatások előrehozott kifizetése;
  • a folyamatos ellátás biztosítása a védőeszközökből, akár központi készletből;
  • engedélyek, igazolványok érvényességi idejének meghosszabbítása, e tekintetben hatósági korlátozások enyhítése;
  • kapacitástöbbletek gyors, koordinált felmérése és a hasznosításuk megkezdése;
  • a piaci igényektől átmenetileg eltérő termékstruktúra kialakításának támogatása.

Az állattenyésztést érő hatások

Mivel több jelentős (keveréktakarmány-gyártásban felhasznált) alapanyag Kínából érkezik (pl. aminosavak, vitaminok), a korábbi korlátozó intézkedések miatt ezek már jelenleg is magasabb áron érkeznek (alapanyagonként változó, de általában 50-80 százalékos áremelkedést jelent). Középtávon számolni kell bizonyos termékek fizikai hiányával, mely a termelési paraméterek romlását, a kibocsátás csökkenését eredményezheti minden termékpályán. A NAIK AKI információi alapján a hazai keveréktakarmány-gyártók egyrésze már egész évre leszerződött, és beszámolóik szerint a szállítások eddig rendben zajlottak. Olaszországból még a március 9-ei héten is indult szójaszállítmány Magyarországra. A helyzet azonban egyik pillanatról a másikra változhat itt is.


A másik jellemző probléma a piacok átmeneti megszűnése,elérhetetlensége. A legsúlyosabb helyzet egyértelműen a bárány kapcsán állt elő, ahol éppen a csúcsidőszak előtt állunk; a kisebb súlyú állatokra vonatkozóan az export csúcsa a húsvéti időszakra esik (a teljes export 30-40 százaléka).A szállítás akadozik, a fuvarozók attól tartanak,hogy nem tudnak visszafelé belépni az országba, illetve hogy karanténba kerülhetnek. 2019 első három negyedévében az élő juhok exportja 39,5 millió eurós aktívumot ért el. Várhatóan a tavalyi eredmények nem lesznek megközelíthetőek, és az ezen állatokkal foglalkozó gazdaságok rendkívül nehéz helyzetbe kerülhetnek. További változást okoz a megszokott üzletmenethez képest, hogy amennyiben az így értékesített állatok nem kerülnek elszállításra, később esetleg Európán kívüli piacokra lehet értékesíteni a nagyobb súlyú állatokat.

Szintén súlyos helyzet állhat elő a szarvasmarha, valamint a sertés esetében. Bár itt kisebb mértékben megoldás lehet az állatok további hizlalása, tenyésztésben tartása, ám az egyrészt jelentős többletköltséggel jár (tartási költség, technológiaváltás),másrészt alacsonyabb felvásárlási árakat eredményez(het). A hazai vágóállat-termelés mintegy kétharmadát kitevő baromfiágazat - jelentős exportorinetáltsága miatt - szintén komoly értékesítési problémákkal nézhet szembe; az ok hasonló, mint az előbb vázolt pontban, a volumen azonban vélhetőleg lényegesen nagyobb. Az ágazatra jellemző magasabb munkaerőigény egyben magasabb kockázatot is jelent, amennyiben egy-egy vágóponton vagy telepen belül valaki megfertőződik a kollégák közül. Így ezen a területen kiemelten fontos a megfelelő védőfelszerelés biztosítása. Ezzel együtt amennyiben mégis karantént kell kialakítani, az történhet a telepen belül, hiszen így biztosított lehet az állatok ellátása. Ekkor a munkavállalók ellátásával kapcsolatos költségek merülhetnek fel.

Az enyhe tél miatt az átlagosnál nagyobb mértékű a tejtermelés, ami a kereskedelem, a logisztika és a feldolgozás problémái miatt gyorsan fölösleget jelenthet, amit szintén kezelni kell. A termelők szempontjából nagyon fontos, hogy az állatállományt megvédjék, minden megtermelt liter tej feldolgozásra kerüljön, és ne keletkezzenek nehezen pótolható veszteségeik. Jelenleg nagy mennyiségű étkezési hal van a hazai piacon( elsősorban ponty),amit jelentős részben külföldi exportra és emellett hazai értékesítésre szánnak a termelők. Az árak már jelenleg is nyomottak, amit tovább ronthat a külföldi piacok bezáródása. A legfontosabb intézkedés ezen a területen is először az áruszállítás biztonságának, folytonosságának fenntartása, az állandó tájékoztatás, valamint a későbbiekben az esetleges kártalanítás.

Ezzel együtt arra is fel kell készülni, hogy mihamarabb újra tudjuk indítani az exportunkat. Kínában jelentősen megemelkedtek az élelmiszerárak (+22 százalékkal tavalyhoz képest, de a sertéshús ára 135 százalékkal emelkedett februárban a tavalyi szinthez képest), ennek csökkentéséhez jelentős importra lesz szüksége, ami egyben lehetőséget is jelent számunkra - írja a kamara.

Az agrárszektor.hu legutóbbi saját cikkei a témában:

Koronavírus: beindult a cukorfelvásárlási láz, de milyen hatással lesz ez a piacra?

Nem zárnak be a fővárosi piacok, de szigorú intézkedéseket hoztak a koronavírus miatt

Koronavírus: így élik meg a gazdák a járványhelyzetet Magyarországon

Bekövetkezett: a koronavírus befagyasztotta a határokat - Mi lesz az áruforgalommal?

Magyar agrártermékek, amelyek piacát megrengetheti a koronavírus

Hatalmas ütést mérhet a magyar agráriumra a koronavírus: újra jön a hiánygazdaság?

Aggódnak a növényvédősök: se az idő, se a hatóanyag nem lesz elég

Nem várt hatása lehet a koronavírusnak: teljesen megváltozhatnak a fogyasztói szokások

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?