Ígéretet kaptak a magyar horgászok: idén visszakapják a kedvelt somogyi tavat

Ígéretet kaptak a magyar horgászok: idén visszakapják a kedvelt somogyi tavat

MTI
Újabb lépés történt Magyarország egyik legjobb adottságokkal rendelkező horgászvize, a Gyékényesi Kavicsbányató ügyében - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szaktárca és a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) célja, hogy a tó vízterületen legkésőbb a fő horgászidény kezdetére visszaállhasson a halgazdálkodási hasznosítás, átlátható legyen a horgászszervezeti működés, valamint a vízterületet be lehessen vonni a versenysportba és a horgászturisztikai fejlesztésekbe - írták.

A Mohosz a január 26-i közleményében tájékoztatta a horgászokat a tóra vonatkozó haszonbérleti szerződés érvénytelenségéről, valamint a Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület mint a halgazdálkodási vízterület halgazdálkodásra jogosultjának hatósági nyilvántartásból való törléséről. A hatósági értesítéssel egyidejűleg felfüggesztették az állami horgászjegy kiadását, forgalmazását és vásárlását. A horgászszövetség már az értesítés napján felkérte a többségi medertulajdonos, a Dráva-Kavics és Beton Kft. képviselőit, hogy a halgazdálkodással, horgászattal kapcsolatos terveikről egyeztessenek az illetékes tagszövetséggel, mely szervezet a Somogy Megyei Kormányhivatal felkérése alapján a halőrzést is átvette.

A közlemény szerint az érintettek személyes egyeztetésén elhangzott, hogy a tárca és a horgászszövetség célja, hogy legkésőbb a fő horgászidény kezdetére a horgászok birtokba tudják venni a tavat. Ezt követően a tulajdonos jogi képviselője tájékoztatást adott arról, hogy élni kíván az előhaszonbérleti jogával, így - a horgászszövetség hasznosításra vonatkozó hivatalos ajánlata nem került elfogadásra - az Agrárminisztérium pályázati eljárást indít a vízterület hasznosítására.

A tárca és a horgászszövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a pályázati eljárás időigénye okán az elkövetkező hetekben nem lehet horgászni a tavon, viszont az állami horgászjegy kiváltását a térségben levő más horgászegyesületek és azok értékesítési pontjai folyamatosan biztosítják, így az érintettek legalább más vizeken tudnak horgászni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?