Amerikai farmer: Generációkon átívelő tapasztalatok a magyar gazdálkodóknak

Amerikai farmer: Generációkon átívelő tapasztalatok a magyar gazdálkodóknak

Takarék Agrár24
Magyarországon a hagyományos családi gazdaságok történelmi folytonosságát a földállamosítások és a téeszesítés közel 50 évre (1945-1990) megszakították, és a rendszerváltás után most jutottunk el újra az első jelentős generációváltáshoz, így nem tudott több generációnyi gazdálkodási tapasztalat összegyűlni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Egyesült Államokban más a helyzet, ezért is indítottuk el az Amerikai farmer rovatot a Takarék Agrár24 Blog-on, hogy megosszuk a tudást, tapasztalatot és a termelési adatokat, amelyek révén sikerülhet felzárkózni a magyar családi gazdaságoknak is a tengerentúli versenytársakhoz.

Forrás: Carl Zulauf (2004): Attributes of U.S. Farm by Number of Generations the Farm Has Been in a Family, Journal of the ASFMRA

Az Egyesült Államokban a kisebb méretű gazdaságok is képesek több generáción át megmaradni. A több mint 5 generációváltást megélt esetre konkrét példa a New York-tól északra, 2 órányi autóútra fekvő 100 hektáros Hull O Farm, amely a Hull család tulajdonában állt 7 generáción keresztül 240 évig.

Sajnos a múltbéli sikerek nem garantálják, hogy az alapító család tulajdonában folytatódik a Hull farm jövője is, ugyanis Frank és Sarah Hull 70 évesen már nem bírják a fizikai munkával járó állattartást és húsfeldolgozást, valamint a fennmaradáshoz jelenleg szükséges falusi vendéglátást.

A farmgazdaság bevételei alig fedezik a fenntartási költségeket és adókat, a gyerekeik közül pedig már csak egy fiuk dolgozik a farmon, de ő sem szeretné önállóan tovább vinni a gazdaságot. Egészen az 1980-as évekig elsősorban tejelő tehenészettel foglalkoztak 260 tehénnel, nyereségesen.

A 80'-as évek végén a tejárak csökkenésével el kellett adniuk a teheneket és diverzifikálni a termelésüket, így szállást, helyi ételeket és tematikus farmon zajló programokat is biztosítottak a városi, New York-i vendégeiknek. A háziasszony, Sarah képes volt egy hétvégen önmaga 80 vendégre főzni, de 67 évesen már nem bírja ugyanazt a fizikai munkát. A sok éves fizikai munka miatt Frank-nek egészségügyi műtétekre is szüksége van, amit a kukorica-, vadászati- és szénagyűjtési szezonok között próbál elvégeztetni. A pihenést is lehetővé tevő nyugdíjas évek érdekében szeretnék úgy értékesíteni a farmot, hogy még ott lakhassanak, és reményeik szerint lesz olyan érdeklődő, aki szeretné majd tovább vinni a mezőgazdasági tevékenységet. Aki még részleteseben szeretné megismerni a Hull család történetét a https://www.nytimes.com cikkében elolvasva megteheti ezt.

Szerző: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?