Kukoricatermelés: hogyan reagáljunk a változó időjárásra?

agrarszektor.hu
Elsőként vezetett be a hazai piacon a Syngenta olyan kukoricaprogramot, amely komplex technológiát tartalmaz a vetéstől a betakarításig. A program a rovarölő szerrel is csávázott hibridvetőmagokra, a talajfertőtlenítésre, a gyomirtásra, az állományvédelemre és a szaktanácsadásra terjed ki. A Syngenta ma a harmadik legnagyobb vállalatnak számít a magyar kukoricavetőmag-piacon, és átfogó programjával részesedésének további növelésére törekszik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Keresni kell a hazai kukoricatermesztési technológiában azokat a lehetőségeket, amelyekkel a termelők reagálhatnak a változó időjárási körülményekre - közölte az agrárszektor.hu-val a Syngenta. A cég ezért dolgozta ki komplex kukoricaprogramját, amely a vetéstől a betakarításig tartalmaz átfogó technológiai megoldásokat.

A klimatikus változás nem csak az átlaghőmérséklet emelkedésében mutatkozik meg, hanem az időjárási szélsőségek intenzitásában is. A csapadékos éveket egyre gyakrabban követik extrém aszályos időszakok, és e tendencia a prognózisok szerint tovább fokozódik. A kukorica biológiailag is nagy vízigényű növény, ráadásul fejlődése az egész nyári időszakon átível, így ki van téve az aszályos és meleg periódusoknak is. A hektikus csapadékeloszlás különösen érzékenyen érinti a növényt azokon a területeken, amelyeken nincs öntözés. A gazdálkodóknak azonban a szélsőséges csapadékviszonyok mellett fel kell készülniük arra is, hogy nem csak a kártevők, hanem a gombakórokozók is egyre több problémát okoznak.

A Syngenta szerint a változások miatt át kell gondolni a hazai kukoricaágazat technológiáját, hogy a termesztés a jövőben is eredményes és jövedelmező legyen. A cég programja - amely az első ilyen átfogó koncepció a hazai kukoricapiacon - a rovarölő szerrel is csávázott hibridvetőmagokra, a talajfertőtlenítésre, a gyomirtásra, az állományvédelemre és a szaktanácsadásra terjed ki.

A technológia első legfontosabb eleme, hogy a termelők a vetés időpontját miként választják meg. Egyre nagyobb szerepet kaphat a korai vetés, mert a növények kihasználhatják a téli csapadékot, korábban indulhatnak fejlődésnek és hamarabb is virágozhatnak, így nagyobb eséllyel kerülhetik el a július elején-közepén menetrendszerűen érkező aszályos időszakot. A korábbi virágzás ráadásul korábbi aratást is eredményezhet, így a kukorica után nagyobb biztonsággal vethetők őszi kalászosok.

A Syngenta szerint a vetést évjárattól függően és termőhelyspecifikusan már március végén, április elején el lehet kezdeni, amelyhez érdemes figyelembe venni a hosszú távú időjárási előrejelzést és a saját területek jellemzőit is. A cég kukoricaprogramjában szereplő hibridek (SY Arioso, SY Iridium, SY Ulises, SY Octavius, SY Afinity, NK Kansas, NK Lucius, NK Octet, NK Columbia) vetőmagjait Maxim XL + Force 20 CS csávázó szerrel látják el, amely alapvédelmet ad a talajlakó kórokozók és kártevők ellen.

A hazai kukoricatermesztés technológiájában mára alapelemmé vált a kukoricabogár elleni védekezés. A Syngenta tapasztalatai szerint a lárvákat a leghatékonyabban a vetéssel egy menetben végzett talajfertőtlenítés pusztítja el. Az elmúlt évek hazai vizsgálatai azt mutatták, hogy a Force 1,5 G nevű szer hektáronként 12-15 kilogrammos adagban a kártételi küszöb alatt tartotta a lárvák egyedszámát. E technológiával az elmúlt tizenkét év átlagában több, mint 1,5 tonnás hektáronkénti termést lehetett megmenteni a kezelt területeken - húzta alá a Syngenta.

A későbbi fejlődési fázisokban a kukoricának a gyomokkal kell megküzdenie a tápanyagért a vízért és a fényért, ezért e versenytársakat minél korábban "le kell kapcsolni". Leginkább a korai gyomirtás lehet célravezető, és ez lehet a termésmaximalizálás legegyszerűbb formája is, amellyel hektáronként általában 0,5-1,0 tonna termés menthető meg. A Syngenta technológiája a gyomok ellen a háromkomponensű Lumax-ot tartalmazza, amely korai posztemergens kezelésre alkalmas.

Ma már általános tapasztalat az is, hogy a melegedő klimatikus viszonyok hatására számos olyan kártevő - például a kukoricamoly, a gyapottok bagolylepke vagy több levéltetűfaj - is elszaporodhat, amely eddig kevesebb figyelmet kapott. A rovarok nemcsak mennyiségi kárt okoznak, hanem minőségit is, mert károsításuk miatt számos gombakórokozó - így az Aspergillus flavus és számos Fusarium faj - is megtelepedhet a növénydeken. Ezek pedig olyan toxinok termelésért felelősek, mint például az aflatoxin vagy a fumonizinek.

A Syngenta technológiájában az Ampligo nevű szer két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyaga a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke ellen nyújt védelmet. A Quilt Xcel gombaölő szer pedig a kukorica legfontosabb helmintospóriumos levélfoltossága ellen használható fel, és a takarmány-, a siló-, a csemege- és a vetőmagkukorica-termelésben egyaránt alkalmazható. E készítmény mérsékli az aszály okozta stressz káros hatásait is, így javítja a növények kondícióját. A Quilt Xcel és az Ampligo készítmények együttes használata hozzájárulhat a mikotoxin termelő gombafajok (leginkább a Fuzárium fajok) kontrollálásához.

Tavaly huszonkét helyen állítottak be termelői kísérleteket, amelyek azt igazolták, hogy az új termesztéstechnológia szélsőséges körülmények között is jobb minőségű és nagyobb termést hozott - közölte a társaság. A program alkalmazásához a cég területi képviselői szaktanácsadást nyújtanak. A vállalat ma a harmadik legnagyobb cégnek számít a hazai kukoricavetőmag-piacon, és arra számít, hogy a program révén részesedését tovább növelheti.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?