Se Reglone, se Vitavax?! - Fontos szerek tűnnek el a Bizottság döntése nyomán

Agrárszektor
A két hatóanyag felülvizsgálatára azért került sor, mert lejárt az engedélyük. A megújítás elutasításáról - a tagállami szavazatok minősített többségének hiányában - saját hatáskörben döntött a Bizottság. Mindkét hatóanyagot széles körben használták a termelők. A dikvát kivezetésével a betakarítás előtti állományszárítás legnépszerűbb hatóanyaga szűnik meg, míg a tirám fontos csávózószer volt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2018. október 9-én kiadott 2018/1500 EU bizottsági rendelet értelmében a tirám hatóanyagot nem újították meg, ezért az alábbi intézkedéseket hozza az engedélyezési hatóság:

  • A tirám hatóanyagot tartalmazó készítmények forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét 2019. január 30-i hatállyal visszavonja. E határidő után nem hozhatóak be a készítmények magyarországi forgalomba hozatal céljából.
  • Az engedélyező hatóság a legkésőbb 2019. január 30-ig beérkezett szerekre, valamint az értékesítési láncban meglévő készletek forgalmazására, felhasználására türelmi időt biztosít: A tirám hatóanyagot tartalmazó permetezőszer 2019. április 30-ig forgalmazható és felhasználható.
A tirám hatóanyagot tartalmazó csávázószerek 2019. július 31-ig forgalmazhatók, a csávázott vetőmag értékesítése és felhasználása 2020. január 30-ig engedélyezett.

Az érintett készítmények:
Alapengedélyek: Flowsan FS, Royalflo, Vitavax 2000 (gombaölő csávázószerek), Tiuram Granuflow (gombaölő permetezőszer)
Származtatott engedély: Anchor

A vetőmagok gombaölő szeres csávázása gyakorlatilag elhagyhatatlan technológiai elem a szántóföldön és a kertészetben, a talajból támadó gombáktól védi a csírázó növényeket. A tirám alternatívái lehetnek az azolos kombinációjú csávázószerek (pl. Yunta Quattro, Maxim Quattro, Biosild Top) - legalábbis kalászosokban. Csakhogy ezt a hatóanyagcsoportot is folyamatosan támadják. Gombaölőszeres csávázás nélkül a talajban nagy mennyiségben jelenlévő kórokozók óriási csírapusztulást lennének képesek okozni.

A 2018. október 12-én kiadott 2018/1532 EU bizottsági rendelet értelmében a dikvát hatóanyagot nem újították meg, ezért az alábbi intézkedésekről határozott az engedélyezési hatóság:

  • A dikvát hatóanyagot tartalmazó készítmények forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét 2019. május 4-i hatállyal visszavonja. E határidő után nem hozhatóak be a készítmények magyarországi forgalomba hozatal céljából.
  • Az engedélyező hatóság a legkésőbb 2019. május 4-ig beérkezett szerekre, valamint az értékesítési láncban meglévő készletek forgalmazására, felhasználására türelmi időt biztosít:
A dikvát hatóanyagot tartalmazó készítmények 2019. november 4-ig forgalmazhatók, felhasználásuk 2020. február 4-ig engedélyezett.

Az érintett készítmények:
Alapengedélyek: Reglone, Reglone Air, Dessicash 20 SL, Mission, Solaris
Származtatott engedélyek: Dragoon, Dessix R, Retro R, Air One, Di-Gold, Diquash 200 SL, Maxima, Ruler, UPL Diquat
Párhuzamos import engedélyek:Agria Diquat, Diqua, Solaris

A gyors hatású, kontakt hatóanyagot a repce és a napraforgó állományszárítására vetik be hazánkban, 4-6 nap alatt kombájnolhatóvá teszi a táblát. Gyomos vagy beteg állományban, kiszámíthatatlan időjárási helyzetben fontos, hogy gyorsan lekerülhessen a tábláról a mag. Dikvát hiányában bromoxinillel (Bromotril, Sunflex, Pardner) lehet kezelni az állományt - ha a kultúrában van, illetve lesz az adott készítménynek engedélye. Az állományszárítás másik eszközét, a felszívódó glifozát-készítményeket, melyeket elsősorban a nagy zöldttömegű és gyomosodásra hajlamos napraforgóban alkalmaznak, most vizsgálják felül, a további sorsuk kérdéses. Állományszárítás nélkül adott évjáratban nemcsak gyomosabb és a betegebb a termés, de a kombájn is küszködik, kopik, fogy a gázolaj és az idő.
 

Ha a fenti készítmények eltűnnek a piacról, a gazdák vélhetően akkor sem fognak lemondani az érintett technológiai lépésekről, hiszen alkalmazásuk kulcsfontosságú. Az alternatív megoldások azonban drágábbak lesznek. Gondoljunk a repce idei lumiposás csávázására. A neonikotinoidokat kiváltó, ciántraniliprol hatóanyagú, rovarölő csávázószer végül csak a káposztalégy nyüveitől védte meg a táblákat, a repcedarázs álhernyója viszont szabadon garázdálkodhatott. A hatásspektrum csökkenésével együtt ráadásul háromszorosára drágult a vetőmag kezelése. Valóban ez a megoldás?

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?