Borúlátóak a magyar dohánytermesztők: az idei termés messze nem fog rekordot dönteni

Borúlátóak a magyar dohánytermesztők: az idei termés messze nem fog rekordot dönteni

MTI
Próbára tette az idei év szélsőséges időjárása a hazai dohányültetvényeket, emiatt a tavalyinál várhatóan gyengébb minőségű és kevesebb lesz a termés - hangzott el egy szakmai rendezvényen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Dofer Dohányfermentáló Zrt. által a termelők, a felvásárlók és a gyártók képviselői számára rendezett ültetvényszemlén Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke az MTI-nek elmondta, a március elején kezdődött magvetést a koronavírus-járvány miatti munkaerőhelyzet befolyásolta negatívan, később pedig az időjárási szélsőségek okoztak komoly fennakadásokat a termelésben. A palántanevelést talajmenti fagyok akadályozták, a kiültetett növényeket előbb a szárazság, majd az újbóli fagyok tizedelték meg. A dohány fejlődésének a kora nyári, viszonylag hideg időjárás sem kedvezett, majd a júniusban érkezett melegebb és csapadékosabb idő miatt szenvedtek kisebb-nagyobb belvíz- és jégkárt az össztermést nagyobb részben adó szabolcsi-nyírségi ültetvények, egyes területeken még homokverés is pusztította a dohányt, sorolta az érdekvédelmi szövetség vezetője.

Valamennyi területen elkezdődött a dohány betakarítása, a dohánylevelek beltartalma nem megfelelő, bár ezen a tápanyag-utánpótlással még javíthatnak a gazdák

- mondta Bényei Illés.

A gazdák a művelési munkák során szembesültek azzal, hogy a járvány miatt kétszeresére emelkedett a növényvédő szerek ára, nehézkes volt a beszerzésük, emellett továbbra is problémát jelent a termelőknek a kézimunka-igényes dohányhoz szükséges megfelelő munkaerő alkalmazása. A krónikussá vált munkaerőhiány miatt még tavaly több termelő csökkentette a termőterületet, vagy megszűntette a termelést, jegyezte meg a Madosz elnöke.

 

Pomázi István, a Continental dohányipari csoporthoz tartozó Dofer Dohányfermentáló Zrt. vezérigazgatója az MTI kérdésére elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vegyes a dohányültetvények képe, a kunadacsi területen a fertőzések, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében a csapadék hiánya miatt lehet gyengébb az idei dohány minősége és mennyisége. Ez az évjárat egészen rendkívüli, a termelők minden rosszat megkaptak, amit lehetett, aszályos tavasz, hűvös idő, fagy, komoly mennyiségű csapadék, jég- és homokverés, ez mind a növény ellen dolgozott, összegzett a szakember, hozzátéve, ha a dohány nem tudja kiheverni ezeket az elemi csapásokat, akkor az idei nagyon rossz éve lehet a gazdáknak.

Füzi Csaba, a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója megerősítette, a szélsőséges időjárásra nem lehetett felkészülni, vannak szép ültetvények és gyengébb területek is, így akár egy közepes termés "benne van" az évjáratban. A kedvezőtlenebb termelési helyzet ellenére megvan a piaca a magyar dohánynak, a dohánygyár fel tudja majd használni az utolsó gramm megtermelt dohányt is, tette hozzá.

Az első termésbecslést augusztus közepén teszi közzé az ország második legnagyobb dohánytermeltető és feldolgozó vállalata. A Dofer Dohányfermentáló Zrt. 2019-ben a Virginia-dohányfajtából 1400, míg a Burley-ből 206 tonnát vásárolt fel a 170 szerződött termelőjétől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?