Rajonganak ezekért a különleges magyar paradicsomfajtákért az emberek

Rajonganak ezekért a különleges magyar paradicsomfajtákért az emberek

agrarszektor.hu
Február végén rendezték meg az idei Highlights of Hungary ünnepélyes díjátadójára. Ez a non-profit kezdeményezés 2014 óta díjazza és széles körben ismerteti meg a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. A programban az idei jelölteket a HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS! hívószavak köré gyűjtötték a Highlights nagykövetek. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta paradicsompalántái a megmérettetésen az 5. helyen végeztek - derült ki az ÖMKi közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Február 25-én, online közvetítés formájában került sor az idei Highlights of Hungary ünnepélyes díjátadójára. A Highlights of Hungary egy olyan non-profit kezdeményezés, amely 2014 óta díjazza és széles körben ismerteti meg a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. A program lényegét a hozzá társított szlogen fejezi ki leginkább: az idei jelölteket a HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS! hívószavak köré gyűjtötték a Highlights nagykövetek.

A jelölés kategóriák nélkül történt, ennek köszönhetően nagyon változatos kezdeményezéseket ismerhetett meg a nagyközönség a kampány néhány hete alatt. A jelöltek közül közönségszavazatok alapján díjazták az első 10 helyezettet, a Highlights of Hungary csapatának kedvencét, valamint további négy jelölt a Forbes, KPMG, Glamour és a Fiatalokért felelős helyettes államtitkárság által adott különdíjat is átvehetett.

A két abszolút győztes a legtöbb közönségszavazatot kapott Országos Mentőszolgálat lett, valamint a Highlights csapata által kiválasztott Gulácsi Erika, Szalatnak polgármestere, aki a településen és annak vonzáskörzetében többek között uborkatermesztési programmal segíti a szegény családok felzárkóztatását. Az ÖMKi tájfajta paradicsomai az 5. helyen végeztek. Kezdeményezésüket Farkas Richárd, a Pajta Bisztró séfje ajánlotta, aki tavaly nyáron ismerkedett meg a tájfajta paradicsomokkal. A jelöléssel, és az ÖMKi minden várakozását felülmúló díjazással az intézet több éves munkájának gyümölcse (paradicsoma) érett be.

Az ÖMKi 2012-ben indult tájfajta paradicsom kísérleteit követően a termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákat először 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutatták meg a világnak. A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel pedig immár harmadik éve országos áruházlánc segíti ezeknek a tájfajtáknák a visszavezetését a kertekbe. A cél sokkal több volt, mint az egyszerű értékesítés. A termékpálya felállítása az ÖMKi, mint kutatóintézet esetében a szakmai eredmények közvetlen eljuttatását jelenti a nagyközönség felé, kézzel fogható, nevelhető, sőt, ha minden jól megy, fogyasztható formában, ezzel is felhívva a figyelmet a kutatásaik témájára - ez esetben a tájfajta biotermékek jelentőségére.

A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően immár 20 ezer tájfajta palánta lesz reményeik szerint sikeres közvetítője a kutatóintézet mondanivalójának. Láthatóvá és érthetővé teszik a biológiai sokféleség szépségét, fontosságát és jelentőségét a hétköznapokban is. Általuk az ÖMKi fel tudja hívni a figyelmet a fenntartható mezőgazdaság, az ökológiai gazdálkodás jelentőségére. Hiszen a hazai biotermékek fogyasztásával az emberek nemcsak az egészségükért, de a környezetért is tesznek. A tájfajtákról és azok jelentőségéről ezen a linken található bővebb információ.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?