Erre sokan felkapják a fejüket: veszélyes növénynek minősíthetik a levendulát

Erre sokan felkapják a fejüket: veszélyes növénynek minősíthetik a levendulát

agrarszektor.hu
Olyan rendelettervezet készült az Európai Unióban, amely a levendulát veszélyes növénynek minősítheti. Az új szabályozás alapján figyelmeztetést kellene írni például a levendulaolaj üvegére a benne lévő allergének miatt. Ugyanakkor a levendulának számos áldásos erénye van, a gyógynövényt használják többek között gyulladáscsökkentésre és a megfáradt idegek nyugtatására is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hírre sok francia kapta fel a fejét. Charles-Henri Gallois, a Generation Frexit vezetője a francia aggodalmaknak a Twitteren is hangot adott hangot - írja az Index.

Legyen szó a levendula-illóolajokról vagy a sajtjainkról, az EU mindent ellenőrizni akar. Itt az ideje, hogy visszavegyük az irányítást, és magunk döntsünk a jövőnkről, a normáinkról, a törvényeinkről és a társadalmi modellünkről.

A levendula tilalmának terve először 2016-ban került szóba Brüsszelben. Franciaországban 1500 vállalkozás foglalkozik levendulatermesztéssel, ezek 30 ezer embernek adnak munkát. Évről évre rengeteg turista keresi fel Dél-Franciaországot a lila mezők panorámája vagy éppen a növény jellegzetes illata miatt.

A francia termelők egyébként nem azt ellenzik, hogy a termékek csomagolásán feltüntessék az allergiakockázatot. Azzal egyáltalán nem értenek egyet, hogy olyan információkat írjanak a címkékre, amelyeket a vásárlók az ipari vegyi anyagok címkéin olvashatnak. A kistermelők attól is tartanak, hogy nem engedhetik meg maguknak a drága elemzési eljárást.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06