Lázadoznak az európai termelők: eltöröltetnék az import műtrágyára kivetett vámokat

Lázadoznak az európai termelők: eltöröltetnék az import műtrágyára kivetett vámokat

agrarszektor.hu
Az Európai Gazdálkodók (COPA) és Európai Termelőszövetkezetek (COGECA) Egyesülete a műtrágyákra korábban bevezetett antidömping célú uniós vámtételek eltörlését követeli az Európai Bizottságtól (EB), mivel a termelők szerint ez az alapvető oka a magas európai műtrágyaáraknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A COPA-COGECA észrevétele szerint az importvám bevezetéséhez referenciául szolgáló 2017/2018-as piaci évhez képest több műtrágya ára is megduplázódott, 2020 augusztusához képest pedig 30% körüli mértékben emelkedett. Az EB az Egyesült Államokból, Oroszországból valamint Trinidadról származó tételekre vetette ki az antidömping vámot egyes műtrágyagyártók és -forgalmazók kérésére azzal a céllal, hogy erősítse az uniós piacokon a versenyt - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács oldalán.

A COPA-COGECA szerint azonban a verseny nem élénkült számottevő mértékben, az intézkedés leginkább a termelőket sújtotta, ráadásul az emelkedő árak mellett gyakran hiány alakult ki egyes műtrágyák piacán. Az áremelkedést több tényező is elősegítette, egyrészt az olaj drágulása, másrészt a szállítási költségek általános növekedése, harmadrészt pedig még mindig érvényben van a Fehéroroszországgal szemben a kálisók behozatalára kivetett importtilalom (a lengyelek például 30%-ban ebből a forrásból látták el piacukat).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14