Milliószámra készül a lekvár ebből a magyar gyümölcsből: úgy veszik, mint a cukrot

Milliószámra készül a lekvár ebből a magyar gyümölcsből: úgy veszik, mint a cukrot

agrarszektor.hu
Elég jónak mondható az idei szilvaszezon, a gyümölcs felvásárlási ára minden valószínűség szerint nem fog sokban eltérni a tavalyitól. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már javában zajlik a szilva betakarítása, a rázásos technikával egyetlen fáról akár 10 másodperc alatt is összegyűjthető a termés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2020-ban a virágzásban érte a fagyás a gyümölcsösöket, a szilvát három alkalommal is, ami miatt jócskán elmaradt a termés a várakozásoktól. Az előző évvel ellentétben az időjárási viszonyok idén már kedvezőek voltak, mert bár a szárazság és a légköri aszály okozott némi fejfájást a gazdáknak, nem fagyott le a szilva, tehát minden adott volt egy eredményes betakarításhoz - derült ki az Agricolae Kft. közleményéből. Saliga Csaba, a vállalat növényvédelmi szakembere elmondta, hogy szakmai berkekben elég jó évként könyvelték el 2021-et.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Hogyan rázzák a szilvát Szatmárban?

Ahogy az ország több pontján, úgy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is rázzák a szilvát ősszel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a traktorvontatású betakarítógépek rendelkeznek egy nagy, fogókaros szerkezettel, ami elvégzi a munka dandárját. Saliga Csaba elmagyarázta, hogy a traktor vontatású rázógép minden egyes hidraulikus eleme külön szabályozható. Első lépésben a traktorsofőrje a fülkébe behelyezett kamerának köszönhetően pontosan áll meg az aktuális fánál, majd a ponyva kihelyezésre kerül gépileg a gyümölcsfa korona alá. Ezt követően a fogókart ráirányítják az aktuálisan betakarítandó fa törzsére, a gumipofával ráfognak, majd a rázógép rezgéseket visz át a szilvafára, a termés ezáltal lehullik. A lehullott gyümölcsöt rázógép ponyvája a futószalagra juttatja, majd ezt követően a tisztítórendszere kiszívja a felhordón beérkező termésből a lombot, illetve ágmaradványokat. A betakarított gyümölcsöket ládákba és konténerekbe helyezik - mondta el a szakember.

A cégcsoportnál a piacon kapható legújabb elérhető távirányítású traktor technikával a traktoros egyidejűleg lehet a rázómester is a gépre szerelt kamerának köszönhetően. A rázóegység emellett önállóan is állítható. Az erőgépkezelő ebben az esetben nemcsak a rázókar, hanem a ponyva kezelője is

- ismertette Saliga Csaba.

Az igen korszerű rázógépnek köszönhetően a korábban használt gépekkel ellentétben jelentősen csökken a kézi munkaerő igény, azaz a korábbi gépek esetében igényelt tízzel szemben három-négy ember is elegendő. A szakember beszélt arról is, hogy a munka rendkívül sebesen halad, mert ha minden feltétel adott, akkor akár 15 másodperc alatt is betakarítható a szilva egy-egy fáról. Az Agricolae Kft. gazdaságában már az elena betakarításánál tartanak, ami a legkésőbb érő szilvafajtájuk. Hála az időjárásnak, az elmúlt hetek melege nagyon sokat lendített a folyamaton, és a hónap vége előtt be is fejeződik a szezon - közölte Saliga Csaba.

Milliószámra készül a befőtt és a lekvár

Az Agricolae Kft. két fő vezérterméke a szilvabefőtt és a szilvalekvár. Jámbor László, a cég külkereskedelmi munkatársa elmondta, a befőtt esetében közel 80%-os érettségi fokon a legcélszerűbb betakarítani a szilvát. Miután a termés beérkezik, végig megy a szártépőn, majd optikai válogató alatt, ezt követően történik a magozás és a felezés. A folyamatokat követően üvegbe töltés következik majd a felöntő lé, hőkezelés, ami során fizikai nyomásnak van kitéve, így ha túlérett állapotban lenne, akkor a szilva szétesne az üvegben.

A lekvár esetében más a helyzet, hiszen minél érettebb a szilva, annál magasabb a cukorfoka és annál ízesebb lesz a késztermék is. A tervek szerint az vállalat idén egymillió üveg szilvabefőttet és közel 550 tonna szilvalekvárt készít majd el. Előbbit 720 ml üvegekbe, utóbbit jellemzően 315 ml-es kisüvegekbe, műanyag vödrökbe és hordókba töltik. A lekvárt egyébként 3-10 kilogrammos műanyag vödrökben is árulják, ami főként a cukrászatok és pékségek körében igen kedvelt.

Jámbor László végezetül arról is beszélt, ügyelnek arra, hogy a földterületen ne maradjon szilva. Ez azért is fontos, hogy ne keletkezzen gócpont a következő években, másik oldalról pedig az elhullott gyümölcsökből készülhet pálinka is. Mivel övék a régióban az egyik legjelentősebb penyigei (Nemtudom) szilvaültetvény, ami a hungarikumnak számító szatmári szilvapálinka alapja, bőven van miből kifőzni azt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27