Fával kereskedsz? Ezt január 31-ig mindenképp intézd el!

Fával kereskedsz? Ezt január 31-ig mindenképp intézd el!

agrarszektor.hu
A faanyag kereskedelmi lánc szereplőknek nyilvántartásba kell venniük az üzleti év első napja szerinti nyitó erdei faválaszték készletet az üzleti év első hónapjának végéig. Mivel a legtöbb gazdasági szervezet, gazdálkodó esetében ezen első napnak január 1-e minősül, így esetükben a határidő 2022. január 31 én jár le. A kötelezettség teljesítéséhez gyors és biztos megoldást nyújt a Nébih saját elektronikus rögzítő felülete.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A készletet fafajonként, választékonként telephelyenkénti bontásban kell rögzíteni - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Erdőgazdálkodók esetében telephelynek minősülnek azon erdőrészletek, ahol erdei faválasztékot tárolnak. A készlet rögzítése akár papíron, akár elektronikusan, Excel táblázatban is történhet. Fontos azonban, hogy az így előállított tartalmat a láncszereplő nyilvántartásához kell csatolni és öt évig meg kell őrizni. A készlet rögzítéséhez rendelkezésre áll a Nébih rögzítő felülete is, amely a Nébih Ügyfélportál Rendszerbe történő ügyfélkapus belépés után (https://upr.nebih.gov.hu) a "Faanyag kereskedelmi lánc" csempére kattintva megjelenő felület Menüjéből érhető el (Készletbejelentés -> Éves bejelentés). A Nébih rendszerében történő rögzítés előnye, hogy

  • a bevitt adatok csak a jogszabályi előírásoknak megfelelő szerkezetben és tartalommal tárolhatók,
  • biztosan nem keverednek el az ügyfél nyilvántartásában,
  • és egy későbbi hatósági ellenőrzés során nem szükséges a rögzített adatokra vonatkozóan adatot szolgáltatni, csak meg kell hivatkozni azokat.

Egyes esetekben a rögzítő felületen nem látszik a láncszereplő minden EUTR-ben regisztrált telephelye, ilyenkor azonban a hiányzó telephelyekre ideiglenes telephelyként tudnak készletet rögzíteni. Az erdőgazdálkodók az egyes erdőrészleteikben tárolt erdei faválasztékaik rögzítését úgy tudják elvégezni, ha az érintett erdőrészleteket ideiglenes telephelyként felveszik a készletrendszerben. A rögzítő felület részletes Felhasználói kézikönyve itt érhető el. A készletek nyilvántartásba vételével kapcsolatban további részletes információk pedig itt olvashatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02