Itt az újabb áremelés: durva, mennyiért árulják a magyar cseresznyét a piacokon

Itt az újabb áremelés: durva, mennyiért árulják a magyar cseresznyét a piacokon

agrarszektor.hu
A gyümölcsök is nagyon drágultak az elmúlt időben, sokak kedvence, a cseresznye például másfél-kétszer többe kerül, mint egy évvel ezelőtt. Ráadásul a termés fele is odalett a kedvezőtlen időjárás miatt. Most pedig a barack betakarítása is elindult már itthon, de az őszi és a kajszi kétharmadát elvitték a tavaszi fagyok. A gazdák almából viszont többet várnak, ami egyelőre ötödével kerül többe, mint tavaly.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magas árak miatt a legtöbb vásárló a gyümölcsökkel is spórol, többnyire kevesebbet vesznek vagy az akciós termékekre próbálnak meg lecsapni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 40-50 százalékosra becsüli a tavaszi fagyok miatti terméskiesését a cseresznyénél. Mint említették, az elmúlt hetek heves esőzései miatt megrepedezett sok érett gyümölcs - derült ki az RTL Híradóból. 1500 forint körüli összegért árulják a cseresznye kilóját június közepén, kétszer annyiért, mint tavaly ilyenkor. Voltak olyan Pest megyei gyümölcsösök, ahol soha nem látott pusztításokat okozott a fagy.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon a tavalyi 64 ezer tonnás betakarított meggytermésnél 15-20 százalékkal lehet kisebb az idei. Az őszi és a kajszi kétharmadát pedig elvitték a tavaszi fagyok. Egy normális évben itthon 8-10 tonna cseresznye terem, idén jobb esetben talán a fele lesz elérhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?