Nyerhet az exporton a magyar dinnyeágazat?

Nyerhet az exporton a magyar dinnyeágazat?

agrarszektor.hu
Még javában dübörög a dinnyeszezon Magyarországon, az elmúlt évekhez képest pedig több változást is tapasztalgattunk az árak és az export-import tekintetében is. Ám ez nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte is igaz: az EU legnagyobb görögdinnye-termesztő tagországai Spanyolország, Görögország és Olaszország. Spanyolországban az aszály, Olaszországban az özönvízszerű esőzések miatt terméscsökkenésre számítanak az idén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Eurostat adataiból kiderült, hogy Spanyolország - ami a világ vezető görögdinnye-exportőre - 2023 első öt hónapjában 47 százalékkal több (165,5 ezer tonna) görögdinnyét értékesített az unió belső piacán, mint 2022. azonos periódusában.

Görögország csökkentette (-4 százalék, 25,1 ezer tonna) szállításait az unió belső piacára ugyanekkor. A közösség nettó importőr görögdinnyéből, az Eurostat adatai szerint 510 ezer tonna görögdinnyét importált a harmadik országokból, míg kivitele a harmadik országok felé 180 ezer tonna volt 2022-ben. Az idei év első öt hónapjában a behozatal 11 százalékkal 225,3 ezer tonnára csökkent, míg a kivitel 12 százalékkal 38,9 ezer tonnára nőtt az előző év azonos időszakához képest. A vezető beszállító Marokkó volt, ahonnan 40 százalékkal kevesebb, 86 ezer tonna görögdinnye érkezett

- írja az AKI.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogyan korábban lapunk is megírta, a változó időjárási viszonyok és az éghajlatváltozás mélyreható hatással van a spanyol görög- és sárgadinnye ágazatra. Az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére és a mezőgazdasági gyakorlatok javítására irányuló proaktív intézkedések elfogadásával azonban az ágazat leküzdheti a kihívásokat.

Fordulat a hazai piacokon

Magyarországon 2,49 ezer hektár termőterületről 101,3 ezer tonna görögdinnyét takarítottak be 2022-ben, ami 18 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi mennyiségtől. Szakértők szerint a görögdinnye termőterülete az idén 2800 hektár körül alakult, amelyről 125 ezer tonna görögdinnyét takaríthatnak be – derült ki a KSH adataiból. Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára nemrégiben elmondta, hogy a hazai termőterület 2019 óta tartó csökkenése visszafordulni látszik, idén több mint 10%-os növekedés várható. A 2022-es 2400 hektáros görögdinnye-termőterület az idén 2800 hektárra bővült, így idén körülbelül 123-125 ezer tonna görögdinnyét és csaknem 10 ezer tonna sárgadinnyét termelnek ki Magyarországon, ami a 10 kg/fő/év körül alakuló belföldi fogyasztáson túl egy nagyjából 30 ezer tonna körüli export-árualapot jelent. Ahhoz képest, hogy korábban akár egy tízkilós gyümölcsöt is meg kellett vásárolni ahhoz, hogy dinnyéhez jussunk, emiatt elég körülményes volt a hazaszállítása is, ma már számos változatban kapható a nyári slágergyümölcs.

A görögdinnye volumenében az egyik legjelentősebb exporttermék a zöldség-gyümölcs kategóriában, külkereskedelmi egyenlege évek óta pozitív. A KSH adatai szerint Magyarország görögdinnyeimportja 12 százalékkal 4,54 ezer tonnára nőtt 2023 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A görögdinnye vezető beszállítója egyébként Görögország lett, ahonnan 19 százalékkal több, 1,16 ezer tonna görögdinnye érkezett. A beszállítók sorában Spanyolország került a második helyre 981,7 tonnával, hiszen 2022. január és május között 1,11 ezer tonna érkezett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet az árakkal?

A Budapesti Nagybani Piac kínálatában a hazai szezont megelőzően a 19. héttől a spanyolországi, a görögországi, a marokkói és az olaszországi görögdinnye volt jelen. Idén a belföldi görögdinnye a 27. héten lépett a piacra, a hosszú csíkost 440 forint/kilogramm áron értékesítették. A görögdinnye ára is nőtt, így egy kilogramm 263 forint volt 27-34. héten - ez 2 százalékos növekedést jelent 2022 azonos időszakának átlagárához viszonyítva.

Ami pedig megnyugvásra adhat okot, az az, hogy július második felében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei átfogó ellenőrzést tartott a dinnye esetében. A hatósági szemle - a minél átfogóbb és szélesebb körű ellenőrzés érdekében - változatos helyszíneken történt, így az útmenti árusok, valamint a zöldség-gyümölcs boltok, hétvégi és nagybani piacok mellett áruházi beszállító vizsgálatára is sor került. Az ellenőrzések valamennyi helyszínen az áruk minőségére, a jelölési követelmények betartására, valamint a nyomonkövethetőségre összpontosítottak. A tapasztalatok alapján pedig elmondható, a dinnyék minőség szempontjából megfelelőek voltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?