Ez ijesztő: olyan dolog történt az időjárással, amire senki sem számított

Ez ijesztő: olyan dolog történt az időjárással, amire senki sem számított

agrarszektor.hu
November 17-én először több mint 2 fokkal volt magasabb bolygónk átlaghőmérséklete az iparosodás előtti szintnél. Ez azt jelenti, hogy ha csak rövid időre is, de kritikus küszöbérték fölé emelkedett a Föld átlaghőmérséklete. A Copernicus adatai előzetesek, és hetekre lesz szükség ahhoz, hogy a valós megfigyelésekkel megerősítsék őket. 2023 novembere egyébként ismét jó eséllyel pályázik az eddigi legmelegebb november címre, "jó úton" haladunk affelé is, hogy 2023 legyen a legmelegebb év a mérések rendszeres kezdete óta.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Múlt hét pénteken, vagyis november 17-én első alkalommal történt meg, hogy a globális átlaghőmérséklet több mint 2 fokkal volt magasabb az iparosodás előtti szintnél, azaz az 1850-1900 közötti időszakot alapul véve. Ezt a köszöbértéket csak rövid időre lépte át bolygónk átlaghőmérséklete, és nem jelenti azt, hogy a Föld tartósan 2 fok fölötti felmelegedésben van - írja az Időkép.

Samantha Burgess, a Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat igazgatóhelyettese azt is elárulta, hogy pénteken a globális hőmérséklet átlagosan 1,17 fokkal haladta meg az 1991-2020-as szintet, így ez volt a legmelegebb november 17-e a feljegyzések szerint. Az iparosodás előtti időkhöz képest azonban - mielőtt az ember elkezdte volna nagymértékben elégetni a fosszilis tüzelőanyagokat - a hőmérséklet 2,06 fokkal volt magasabb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?