Változik a szabályozás májustól: ez rengeteg vállalkozást érint itthon

Változik a szabályozás májustól: ez rengeteg vállalkozást érint itthon

agrarszektor.hu
A növényútlevél kiállítására részlegesen felhatalmazott vállalkozók rendszerét a teljes körű felhatalmazás váltja fel 2024 májusától. Az újfajta jogosultságot a vállalkozók a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai képzésének teljesítésével szerezhetik meg, ami alapján az illetékes vármegyei kormányhivatal felhatalmazást ad számukra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A növényútlevél kiállítása és megléte - a vetőmagok kivételével - valamennyi ültetésre szánt növényre és azok távértékesítésére vonatkozóan kötelező - írja a Nébih. Ez a hatósági címke igazolja, hogy az adott növény vagy növényi termék mentes az uniós zárlati károsítóktól, így a növény egyik helyről a másikra történő szállítása nem vezethet jelentős társadalmi, környezeti és gazdasági kárt okozó, továbbá kockázatot jelentő karantén károsítók elterjedéséhez, vagy hazai megjelenéséhez és megtelepedéséhez. A növényútlevél a szállításhoz szükséges, ezért még azt megelőzően kell elhelyezni az értékesítési vagy a csomagolási egységeken.

Ki állíthatja ki a növényútlevelet?

Az a vállalkozó állíthat ki növényútlevelet, aki a teljes körű felhatalmazáshoz szükséges ismeretekkel rendelkezik, és ezt igazolja a szakhatóság felé a kapcsolódó vizsga sikeres elvégzéséről szóló tanúsítvánnyal. A növényegészségügyi vizsgálatokra vonatkozó kérelmek bejelentési határidejét április 30-át követően, azaz 2024 májusától a növényútlevél kiállítására csak a teljeskörűen felhatalmazott termelő, valamint forgalmazó jogosult. A korábban alkalmazott részleges felhatalmazást - az EU növényútlevél témakörben lefolytatott auditjának megállapításaira tekintettel - visszavonja a hatóság. 

Milyen követelményeknek kell eleget tenni a teljes körű felhatalmazáshoz?

A teljes körű felhatalmazáshoz átfogó szakmai ismeretek szükségesek, így azt csak olyan természetes személy vagy gazdálkodó szervezet kaphatja meg, aki teljesíti a rendeletben foglalt feltételeket. További kötelezettség még, hogy az érintetteknek részt kell venniük a Nébih újonnan bevezetett oktatásán, ahol - sikeres vizsgát követően - megkapják a növényútlevél kiadására történő felhatalmazás kiváltására szolgáló tanúsítványt. Az oktatási tananyag elsajátításával a vállalkozók megfelelő tudást szerezhetnek mind a növényútlevél rendszerhez kapcsolódó jogszabályi háttér, mind a fontosabb károsítók tekintetében.

Az oktatás és a vizsga személyes jelenlétet nem igényel. A felhatalmazáshoz szükséges online oktatási tananyag és vizsgakurzus a Nébih honlapján érhető el, előzetes regisztrációt követően. A sikeres regisztráció érdekében egy részletes útmutató is rendelkezésre áll, mely letölthető a Nébih Növényegészségügy aloldaláról.  Az oktatáson való részvételhez és a képzés elvégzését igazoló tanúsítvány kiállításához érvényes személyes adatok szükségesek. Az oktatás végén, a sikeres vizsgázók - a tanúsítvány bemutatásával - személyesen igényelhetik a vállalkozó lakhelye szerinti illetékes vármegyei kormányhivatal növény-és talajvédelmi osztályán a határozatban kiadott felhatalmazást. A felhatalmazás egyéb feltétele a 2016/2031/EU rendelet 91. cikkében foglaltak szerint a Kockázatkezelési terv megléte. A növényútlevél rendszerével és a növényútlevél kiállítás felhatalmazása ügyében kiadott határozattal kapcsolatban az osztály munkatársai adnak bővebb felvilágosítást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?