Óvatosak a magyar gazdák: váratlan esemény dúlhatja fel a terveiket

Óvatosak a magyar gazdák: váratlan esemény dúlhatja fel a terveiket

Bár a tavalyi őszi vetések során az időjárás többé-kevésbé a gazdák keze alá dolgozott, azért egyes térségekben az esőzések miatt miatt voltak csúszások a munkálatokban. Az őszi és a téli hónapok során az elszaporodó mezei pockok, valamint a bőséges csapadék okozta belvízfoltok is komoly problémákat jelentettek a termelőknek, míg az utóbbi időben a szárazabb időjárás hatásai kezdenek megmutatkozni. A gazdálkodók ezért inkább óvatosak az őszi vetésű gabonafélék kilátásait illetően, de abban mind egyetértenek, hogy ha nem történik semmi váratlan az időjárásban, akár még jó is lehet az év ezeknél a kultúráknál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2023-ban sem voltak teljesen zökkenőmentesek az őszi vetési munkálatok Magyarországon. Az őszi esőzések és az egyes térségeket érintő, még az előző évi aszály hatásai mellett a mezei pockok elszaporodása is komoly problémákat tudtak okozni a gazdáknak, amin aztán az enyhe, csapadékos tél sem segített. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara őszi felmérése szerint a rágcsálók a legnagyobb problémát Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelentették. Az akkori visszajelzések szerint Békés vármegyében az egyes kultúrák vetésterületében is jelentős visszaesések voltak várhatóak a pocokinvázió miatt.

A nedves időjárás a kórokozóknak is kedvezett, ráadásul az év elején az ország több térségében is állt a víz a földeken, és sokáig nem lehetett tudni, ez vajon mekkora károkat okozhat az állományokban. A szakemberek szerint ugyanakkor a belvíz fontos szerepet játszik a talajvíz utánpótlásának szempontjából.

De hogyan is látják most az őszi vetések helyzetét a termelők? Mire számítanak, miben reménykednek? Az Agrárszektor ennek járt utána.

A Fejér vármegyei Enyingi Agrár Zrt.-nél 66%-ban arányban jó állapotban vannak az őszi vetések, ám a fennmaradó 33%-ot később tudták elvetni, november elején, így azok egyelőre közepes, vagy gyengébb állapotúak  - tudtuk meg Szilárdi Józseftől, a vállalat növénytermesztési főágazatvezetőjétől. A szakember beszélt arról is, hogy az elmúlt időszakban a mezei pockok ellen az általuk művelt terület több mint felén védekezni kellett, ám az igazi problémát most a csapadékhiány jelenti. A növények a fejtrágyázás után kaptak körülbelül 10mm-nyi csapadékot, de a mostani száraz, relatíve meleg időjárás hatásai kezdenek látszani. A kilátásokat illetően Szilárdi József óvatosan fogalmazott, mint mondta, ebből még bármi lehet, igazából minden az időjáráson múlik.

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Jászapáti 2000. Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési és üzemeltetési igazgatója, Nagy Miklós az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy az őszi vetésű kultúrák körülbelül 20%-a odalett, de nemcsak a pockok és a kártevők miatt, ugyanis a csapadékos őszi időjárásból kifolyólag nem tudták megfelelő módon elvégezni a talajmunkákat. A pockok kártétele körülbelül 10-12%-ra tehető. A szakember beszélt arról is, hogy ami viszont megmaradt a vetésekből, azt két részre lehet osztani: a búza jobb állapotban van, az árpa gyengébb, kevésbé fejlett. Nagy Miklós a kilátásokat illetően úgy nyilatkozott, hogy egy körülbelül 5 tonnás búzát remélnek, és egy 5,5 tonnás árpára lehet számítani, hacsak az időjárás közbe nem szól. A szakember hozzátette, hogy a jelenlegi felvásárlási árajánlatokkal ilyen eredményeknél jönnének ki épp nullára, úgyhogy az őszi vetéseket illetően ők kevésbé bizakodóak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.-nél ugyancsak kétféle állapotban vannak a növények. A normál időben elvetettek szépen festenek, jól jöttek ki a télből, ám azok, amelyeket csak november végén, december elején tudtak elvetni, kissé visszamaradottabbak. Erről a vállalkozás növénytermesztést felügyelő vezérigazgató-helyettese, Szabó Péter beszélt az Agrárszektornak, aki azt is hozzátette, hogy most úgy látják, mintha teljesen eltűntek volna a pockok. A szakember beszélt arról is, hogy az időjárással nem volt problémájuk, inkább az okozott gondokat, hogy késői szántások miatt néha a talajok elmunkálásának minősége nem lett jó. A kilátásokat illetően Szabó Péter úgy fogalmazott, hogy a kalászosoknál ők főleg vetőmagot és takarmányt állítanak elő, de tavaly kevesebbet tudtak vetni a megszokottnál. Vannak azonban átmenő készleteik, így emiatt nem aggódnak túlságosan. A mennyiséget tekintve a búzánál egyértelműen bizakodóak, és bár a későbbi vetésű állományoknál nem számítanak csúcstermésre, de azért ott is optimisták. A vetőmagnak termelt növényeknél 9-10 tonnát szoktak elérni a nyugati és a martonvásári fajtákkal. Szabó Péter azt is elmondta, hogy az őszi vetésűeknél elkezdték a gyomirtásokat, a gombaölős kezeléseket, a növények megkapták a fejtrágyázást is, és szerencsére mindig volt bemosó csapadék, amikor kellett.

Németh Zoltán, a Zala vármegyei Baki Agrocentrum Kft. növénytermesztési ágazatának vezetője elmondta, hogy az őszi vetésű állományok kifejezetten jó, erős állapotban vannak, az árpa és a búza 2-3 nóduszos állapotban vannak, nagyon fejlettek, a repce pedig 4-5 napja kezdett el virágozni. A szakember szerint összességében szép, egységes képet mutatnak az állományok, amelyek sok csapadékot kaptak. Németh Zoltán beszélt arról is, hogy a gabonákban kétszer, a repcében háromszor védekeztek már a kártevők ellen, de igazából az enyhe, csapadékos tél a gombabetegségeknek kedvezett, nekik is a lisztharmattal és a szeptóriával kellett megküzdeniük. A szakember szerint idén hamarabb indultak fejlődésnek a növények, körülbelül 7-10 nappal tart előrébb a természet, mint tavaly ilyenkor. A kilátásokat illetően a szakember óvatos volt, mint mondta, a repcénél 4-4,5 tonna körüli termésre számítanak, míg a gabonáknál - ha nem lesz semmi extra időjárás - 8-9 tonna is lehet az eredmény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?