Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A FAO élelmiszerár-indexe - amely a különböző alapvető élelmiszerek árváltozását mutatja - elérte a legmagasabb pontot a mérések kezdete, 1990 óta. Némileg enyhíti a helyzetet, hogy a rizs ára, amely a föld - elsősorban Afrika és Ázsia - mintegy hárommilliárd lakójának a legfőbb tápláléka, viszonylag stabil, egyelőre messze van a rekordszintű árfolyamától.
Magyarországon azonban több ok miatt is csak nagyon korlátozott lehet az áremelés - véli Fórián Zoltán agrárszakértő. A takarmánybúza árának emelkedése például növeli az állattenyésztők költségeit, de a kereskedelem nem teheti meg, hogy ezt a végső áraiban érvényesítse. Ennek oka részben a vásárlók alacsony fizetőképessége, részben pedig az óriási európai kínálat, amely árleszorító hatású. A kínálati tényezők hagyományosan erősebbek az élelmiszerek árában, mint az alapanyagok költségei, ez Magyarországra fokozottan igaz - tette hozzá Fórián.
A kelet-európai szárazság és a közép-európai szélsőséges időjárás drágította a takarmánygabonák árát. Ez a drágulás lassan, időben eltolódva épül be a húsiparba - véli Éder Tamás, a Hússzövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke. A baromfitermékek ciklusa rövidebb, ebben a termékkörben tehát hamarabb jelentkezett az áremelkedés. A sertéstenyésztés ciklusa hosszabb, itt egyelőre stagnálnak az árak, de valószínűsíthető, hogy a drágább takarmány április környékén megjelenik a sertéshúsok árában is.
A hazai kereskedelemnek nincs mozgástere ahhoz, hogy komolyabb áremelkedést tudjon érvényesíteni - mondta el Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A kereskedők is ki vannak szolgáltatva a piacnak, a 2010 utolsó negyedévében tapasztalható drágulásoknál tovább már nem lehet menni, mert az árérzékeny kereslet ezt már nem fogadja el.
Az adó- és cafeteriaszabályok változása révén ugyan várható, hogy több pénz marad a vásárlók zsebében, azonban ennek a növekménynek csak kis részét költik majd élelmiszerre a vevők. A kereskedők tehát 2011-ben közel ugyanúgy nem tudnak majd élni az áremelés lehetőségével, ahogy 2010-ben sem tudtak - összegezte a helyzetet a főtitkár.