Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!
A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A zöldség-gyümölcs ágazatban is 5 százalékra kellene csökkenteni az általános forgalmi adót (áfa) - áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAV) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös állásfoglalásában. A zöldség-gyümölcs szektorban 40 százalékos lehet a feketegazdaság aránya, az éves adóbevétel-kiesés pedig 55-60 milliárd forintra tehető.
A NAK és a FruitVeB támogatja az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését, de fontosnak tartja, hogy a kormány által tervezett adómérséklés a húsvertikum mellett a zöldség-gyümölcs ágazatra is kiterjedjen. Korábbi felmérések szerint ugyanis itt a legmagasabb, átlagosan mintegy 40 százalékos a feketegazdaság aránya, és emiatt a költségvetés éves szinten legalább 55-60 milliárd forint áfa-kiesés éri. Ez összességében több, int a hús-, a baromfi- és a tejágazat áfavesztesége együttvéve - húzza alá a NAK és a Fruitveb közös kötleménye.
A szervezetek szerint a kormány zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztési és foglalkoztatásbővítési tervei a jelenlegi 27 százalékos áfa mellett nehezen megvalósíthatóak. Ezért a húsfélék tervezett áfa csökkentése mellett kiemelten fontosnak tartják azt is, hogy a zöldség-gyümölcs termékek áfája is az 5 százalékra mérséklődjön.
Ilyen mértékű áfa-csökkentéssel Magyarország ugyanolyan áfaszintet alkalmazna, mint az európai versenytársak, és ez lehetőséget biztosítana arra, hogy az európai és a megcélzott keleti piacokon is sikereket érjünk el. A modellszámítások szerint az áfa-csökkentés nem okozná a jelenlegi adóbevételek visszaesését, miután az ágazat kifehérítése és a dinamikus fejlődés összességében, az egyéb adók és járulékok növekedésének figyelembevételével, a jelenleginél jóval nagyobb bevételeket biztosítana.