Pályáztak és nyertek - Új traktorokkal hódít a magyar cég (x)

agrarszektor.hu
Új John Deere erőgépekre cserélte le eddigi gépparkját a szentesi Terra-Coop Kft. A vállalat elsősorban az intenzív zöldségek és az alma termesztéséhez kapcsolódó munkák miatt döntött az új traktorok beszerzése mellett, mert így szeretné hatékonyabbá tenni a munkaszervezést és a munkavégzést. Az új gépekről, a vállalatról és a hazai zöldségtermesztés lehetőségeiről Szarvas Pállal, a Terra-Coop Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mekkora területen gazdálkodik a Terra-Coop Kft., és elsősorban mely növényekre koncentrál a cég?

Szarvas Pál: A cég 1994-ben indult és jelenleg mintegy 1200 hektáron gazdálkodunk. Leginkább búzát, árpát, napraforgót, kukoricát és hibridkukoricát termesztünk, de rendelkezünk öntözött és öntözhető földterületekkel, így szántóföldi zöldségnövényeket - zöldborsót és csemegekukoricát - is termesztünk. Ez utóbbi tevékenységünk miatt indultunk a zöldségtermesztőknek kiírt gépbeszerzési pályázaton. A pályázatunk sikeresnek bizonyult, ezért a KITE Zrt.-től 10 darab új John Deere 6100 RC típusú erőgépet vehettünk át.


A szántóföldi növénykultúrákon és egyes zöldségféléken kívül mi tartozik még a Terra-Coop profiljába?

Sz.P.:Cukorrépát is termesztünk, amely jelenleg nem olyan általános. Emellett olajretket is termelünk nyugat-európai exportra, ezt a zöldségfélét ugyanis előszeretettel használják zöldtrágyanövénynek. Néha egyéb növényekkel is próbálkozunk, amikor van rá lehetőség, zöldbabot is termelünk vagy kifejtőbabot, amikor van rá igény és tudunk szerződést kötni. A vállalat ezenkívül más agrárcégeknek is kínál mezőgazdasági szolgáltatásokat. Vannak olyan termelők, akik teljes körű szolgáltatással bíztak meg bennünket és vannak speciális betakarítógépeink, amelyekkel kialakult partneri körünk van. Ilyen a két zöldborsó-betakarító gépünk, a csemegekukorica-betakarító gépünk pedig a Bonduelle-flottában is részt vesz. A körülmények és a géppark miatt évente 2-400 millió forintos szolgáltatási bevételt érünk el.

Több mint 20 éve sikeresek
A Terra-Coop Kft. 1997 óta családi vállalkozás. A cég a tavalyi évet 1,5 milliárd forintos bevétellel és csaknem 110 millió forintos nyereséggel zárta. Szarvas Pál, a cég ügyvezető igazgatója egyben a szentesi Május 1. Agrár Zrt. vezérigazgatója is. Ez utóbbi vállalat megközelítőleg 500 hektáron gazdálkodik.


Elstartolt az új vidékfejlesztési program, és jönnek a pályázati kiírások. Ön szerint mik a perspektívái a hazai zöldségtermesztésnek és mik a tervei a Terra-Coop Kft.-nek?

Sz.P: Szeretnénk bővíteni az öntözhető területeinket, szeretnénk öntözőgép-beruházásra és öntözőtelep építésre pályázni. Ezzel kapcsolatban két nagy problémánk van. Az egyik a vidékfejlesztési programban megjelent megfogalmazás, amely szerint támogatásra csak ott lehet pályázni, ahol - az adott területen - 12 éven belül volt vízjogi létesítési engedély. A másik, hogy a földhasználatot - a beruházás átadását követően - még 5 évig igazolni kell. Ez azt jelenti, hogy a földhasználati szerződéseinket meg kell hosszabbítani és be kell szerezni a földtulajdonos hozzájáruló nyilatkozatait. Ez megoldható, ha a szerződések olyan időben kerültek megkötésre, amelynél a 20 évbe még belefér a hosszabbítás.

Viszont, ha valaki megközelítőleg 20 éve használja az adott földterületet és nem tud hosszabbítani, akkor új szerződést kell kötni és azt ki kell függeszteni. Az eljárás közben viszont más, elő-haszonbérletre jogosult is bejelentkezhet és elnyerheti a földhasználat jogát. A vonatkozó jogszabályok ugyanis nem teszik lehetővé, hogy azok akik kötött öntözőberendezéseket létesítenének - vagy akár már használnak - elő-haszonbérleti jogot kapjanak. Nagyon fontos lenne, hogy ez bekerüljön a vonatkozó jogszabályba, de ez sajnos eddig még nem történt meg. Pedig ez segítené az intenzív gazdálkodásban rendkívül fontos öntözés gyakorlati megvalósítását.

Tíz új traktorral bővült a gépállományuk. Mi alapján döntöttek a KITE és ezen belül is a John Deere mellett?

Sz.P.: Ez elég hosszú folyamat volt, talán két hónapig is eltartott, míg - az érdeklődésünknek megfelelően - több traktorforgalmazó cég is pályázott. Sokáig legalább négy típus volt versenyben, de hosszas mérlegelés után végül a John Deere-t választottuk. Az ár/érték arány és a vontatható teher súlya miatt. Emellett a márka ismertsége és megbízhatósága, valamint a forgalmazó KITE Zrt. megfelelő szervizhálózata, szakembergárdája is garantálta a sikert. Hozzáteszem, eddig vegyes géppark állt a rendelkezésünkre, de szerencsésnek tartom, hogy most azonos típusú gépekkel tudunk dolgozni.

John Deere 6100 RC
A 100 lóerős, AutoQuad Plus ECO Shift váltóval felszerelt John Deere 6100 RC traktorok 1780 fordulat/perces motorfordulatszámnál 40 kilométer/óra szállítási sebességet lehet elérni, ez pedig lényegesen lecsökkenti az üzemanyag-fogyasztást. Így hatékonyan látják el a zöldborsó, a zöldbab és a csemegekukorica betakarítási, növényvédelmi, illetve szállítási feladatait is.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?