Ezt érdemes átnéznie, aki pályázna Lázárék támogatásaira

agrarszektor.hu
Agrár-környezetgazdálkodási (akg) kalkulátort és területmérési kézikönyvet állított össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az akg-ra és az ökológiai gazdálkodásra (öko) vonatkozó támogatási kérelmek benyújtásához. Az akg-ra és az öko-ra októberben jelentette meg a pályázati felhívásokat az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAK honlapján az akg-kalkulátor és a területmérési kézikönyv is elérhető - közölte közleményében a köztestület. Mint ismert, a Miniszterelnökség októberben jelentette meg az akg-ra és az öko-ra vonatkozó pályázati felhívásokat. A Vidékfejlesztési Program részeként meghirdetett támogatásokra november 7.- december 7. között nyújthatók be a kérelmek.

Az akg-kalkulátor a támogatási kérelmek beadásához és az egyénre szabott tematikus előíráscsoportok kialakításához használható fel. A kalkulátor az előírások kiválasztása után összesíti a várható kifizetési összeget és a környezeti hozzáadott érték pontokat. A program a szántóterületek a támogatás-csökkentéssel (degresszió) is számol. A kalkulátorral az előírások közötti kapcsolatok is megismerhetők: egyes előírások ugyanis csak egy másikkal együtt működnek, vannak viszont olyanok is, amelyek egymást kizárják. Emellett az előírásokra vonatkozó részletszabályokról is tájékozódni lehet.

Az akg- és az öko-támogatás igénybevételéhez elengedhetetlen a támogatásba bevinni kívánt területek meghatározása, amelyhez a területmérési kézikönyv nyújthat segítséget. A területek GPS-el lemért körvonalait ábrázoló "shape" fájlokat, vagy a koordinátákat a támogatási kérelemben rögzíteni kell, a mérési jegyzőkönyvet pedig meg kell őrizni és egy esetleges helyszíni ellenőrzéskor be kell tudni mutatni.

A gazdálkodókra ez a területmérési kötelezettség jelentős terheket ró. A kamara - a Miniszterelnökséggel és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal együttműködve - ezért készítette el a területmérési kézikönyvet, amely a mérésekkel kapcsolatos kötelezettségeket, tudnivalókat tartalmazza. A kiadvány nem csak a NAK honlapjáról tölthető le, hanem november elejétől a falugazdász-irodákban is elérhető lesz - áll a NAK közleményében.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?