Állati termékek: Piaci trendek, amikre 2018-ban figyelni kell

agrarszektor.hu
Ágazati szakértők elemezték Európa és azon belül Magyarország piaci kilátásait az állati termékek piacán a Portfólió Agrárium 2018 konferenciáján, Kecskeméten. A kockázatok és lehetőségek felsorolásából a takarmányipari fejlemények sem maradhattak ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutató Intézet kutatási igazgatója azokat a globális trendeket vázolta fel előadásában, amelyek idén mindenképpen érezhetőek lesznek az állattartók számára. A 2012. évet követően - amikor a legdrágább volt a takarmány - lejtmenetben van az állati termékek ára. Európa agárexportját pedig nem segíti, hogy 2017-ben minden mérvadó valutával szemben erősödött az euró. Ugyanakkor az ázsiai piacok felvevő képessége - köszönhetően a népességük és az életszínvonaluk növekedésének - továbbra is bővül.

Potori Norbert
2030-ra a globális középosztály kétharmada ebben a térségben fog élni

- mutatott rá Potori Norbert. India növekvő tejtermékigényére biztosan számíthatnak az európai termelők, de valószínű, hogy Kína sem lesz képes fokozni termelőkapacitásait. Ez azért fontos, mert 2018-ban az előrejelzések szerint ismét nőni fog a termelő tehenek száma az unióban, és a felesleget sajtban, tejporban le kell vezetni.

A sertéspiacot meghatározza a kínai termelés erőteljes növekedése. Európában tavaly szintén bővült a kocaállomány (+1,2%), ami a malacok és a vágások számának emelkedését hozza 2018-ban. Pozitív fejlemény, hogy

Japánnal előnyös kereskedelmi megállapodást kötött az Európai Unió, így a korábbi vámtételek 10 év alatt a töredékükre csökkennek,

ami versenyelőnyt biztosít a közösség számára a szigetország piacán. Jellegzetes munkamegosztás alakult ki a sertéshústermelésben Európában: Hollandiában a talajok nagy nitrátterhelése miatt már szinte csak malac-előállítás folyik, a hizlalást kihelyezték Közép-Európába.

Potori Norbert, Csorbai Attila, Reng Zoltán, Lajtos Lajos, Babati Zoltán, Tóth Andrea (balról)

Csorbai Attila, a Baromfi terméktanács elnöke szerint ezt a trendet akár meg is lovagolhatnánk. A lengyelek baromfi-hústermelése is javarészt külföldi tőkéből valósul meg - emlékeztet a szakember. Míg Potori Norbert a speciális piaci igények kielégítése szólította fel a termelést, addig a Baromfi Terméktanács képviselője ennek kockázatira is rávilágított. Nem lehet egyszerre mélyalmos, szabadtartásos és antibiotikummentes termelést folytatni. Ha a baromfi találkozhat a kórokozókkal, vírusokkal, akkor szükség van a gyógyszerek bevetésére. A teljes védelmet csakis korszerű, hézagmentes és jól tisztítható épületekben, szigorú menedzsment-intézkedésekkel lehet elérni - de erre a mai magyar termelés még nem készült fel.

Szavait a Lajtos Lajos, a Bonafarm Bábolna Takarmány Kft. kereskedelmi vezetője is megerősítette. A medikált tápokra igény van a piacon. Zéró antibiotikummal képtelenek lennénk hozni azokat a naturális mutatókat, amelyekkel versenyképesek maradhatunk a piacon. Az egész unió viszonylatában is elgondolkodtató a versenyhátrányunk - például Brazíliával szemben. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy

csirkemellfiléből az európai fogyasztás negyede importból származik, míg Európa csupán csontos húst exportál az ázsiai piacra

 - erősíti meg Potori Norbert. Csorbai Attila úgy ítéli meg, hogy nagyon negatív az az európai trend, amelyik egyes társadalmi csoportok igényeit össztársadalmi szintre emeli, és"minden-mentes" termékeket követel, méghozzá szabadtartásban. Például a baromfiinfluenzára is csak a zárttartás lehet a jó válasz. A H5N8 máris kitört Bulgáriában, a járvány idén is el fogja érni Magyarországot - int a szakember.

A Bábolna Takarmány képviseletében Lajtos Lajos is riasztónak látja azt az uniós döntést, hogy a cinket 5 éven belül ki kell venni a sertéstápból. "Tőlünk nyugatabbra már 8 éve kísérleteznek ezzel, de még mindig nem sikerült hatékonyan megoldaniuk" - teszi hozzá. A takarmánypiaci trendekről szólva Lajtos Lajos

a vitaminárak normalizálódására számít 2018 második felében.

A tavalyi árrobbanás egyes korcsoportok tápjaiban az A-vitamin mennyiségének visszafogásához vezetett. Szójából ugyanakkor jó volt az ellátás. Aggasztóan zsugorodik viszont a kukorica és különösen a búza kínálata az országban. Utóbbit magasabb fehérjetartalma miatt értékeli nagyra a takarmányipar.

Ezzel kapcsolatban Reng Zoltán, Hungrana vezérigazgatója elmondta, hogy az etanol- és izocukorgyártás melléktermékei is kiváló takarmány-alapanyagok. Az országba beérkező 6-700 ezer tonna szója felét ki tudná váltani a feldolgozóiparból kikerülő DDGS és CGF. Veszélyforrást jelent ugyanakkor a feldolgozóipar számára, hogy 2020 után megváltozhat az etanol kötelező bekeverési aránya a hajtóanyagokba, illetve egy esetleges szabad-kereskedelmi megállapodás az USA-val rázúdíthatja az import etanolt Európára.

Lajtos Lajos hozzáteszi, hogy szintetikus aminosavakra is át lehetne állni a takarmányban, ez egyedül gazdaságossági kérdés. Jogszabályi probléma viszont az állati fehérje keresztetetésének késlekedése a gyakorlatban. A problémát a bürokrácia az állati hulladék nyomon követhetőségében véli felfedezni, míg Csorbai Attila szerint ez valójában egyszerű kérdés: baromfihulladék csak baromfivágóhídról kerülhet ki.

EZ IS ÉRDEKELHET
Valamennyi szereplő fontosnak tartotta, hogy az egyes állattenyésztési ágazatok átfogó stratégiával és jó érdekérvényesítő képességgel rendelkezzenek. Például el kell érni, hogy a 2018 végén lejáró állatjóléti támogatási jogcímeket újra notifikáljuk Brüsszelben. Babati Zoltán, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke ezen túlmenően a termelők és feldolgozók méltányos együttműködésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02