Ezek most a legértékesebb cégek a magyar agráriumban: itt a lista!

agrarszektor.hu
Szép számmal akadnak agráripari vállalkozások is a Forbes 2019-es 100-as listáján, rögtön a hatodik helyen szerepel a Csányi Sándor tulajdonába tartozó Bonafarm Csoport, 570 milliárd forintos éves forgalommal. A legértékesebb 100 százalékban magyar tulajdonba tartozó, az agráriumban érdekelt vállalat között van még például a Master Good Csoport, a Nitrogénművek, a Mészáros Csoport, a Szatmári Csoport és az Axiál Kft. is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Agráriumban érdekelt vállalatok is akadnak szép számmal a Forbes 2019-es 100-as listáján, amelyen a legértékesebb 100 százalékban magyar tulajdonba tartozó vállalkozások szerepelnek - derül ki a magazin legfrissebb számából. Rögtön a hatodik helyen találjuk a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm Csoportot, 570,6 milliárd forintos 2018-as nettó árbevétellel. Csányi agrárbirodalmát, ahova olyan cégek tartoznak, mint a Pick, a Herz, a Hungerit, az MCS Vágóhíd, a Mizo és a KITE, ma már fia, Csányi Attila irányítja. A cégcsoport becsült értéke tavaly 122,7 milliárd forint volt, amire rányomta a bélyegét, hogy a mohácsi vágóhíd 2018-ban eddigi legrosszabb évét zárta az afrikai sertéspestis következtében meggyengült export miatt. Jelenleg ennek a megerősítésén dolgoznak, az új Pick-gyár felhúzásával ugyanis 30 százalékkal növekedhet a termelési kapacitásuk. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
Csányi Attila (Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

A lista 11. helyezettje a Bárány család tulajdonába tartozó Master Good Csoport, 72 milliárd forintos éves forgalommal. A cég becsült értéke 2018-ban 87,6 milliárd forint volt. Jövőre ér révbe az a 15 milliárd forintos beruházás, aminek következtében a kisvárdai csirkefeldolgozó üzem bekerül Európa hat legnagyobb baromfifeldolgozója közé, emellett a cég Dél-Kelet Ázsiában is nagy potenciált lát. 

A botrányokkal teli év után a Bige László tulajdonába tartozó Nitrogénművek Zrt. a 15. helyen kapott helyett a listán, 121 milliárd forintos 2018-as nettó árbevételével. A cég becsült értéke tavaly 56,9 milliárd forint volt. Az elmúlt időszakban több vizsgálat is indult a válllakozó és érdekeltségei ellen, Bige azonban elsősorban finanszírozási oldalról néz majd komoly nehézségekkel szembe, hiába hajtott végre ugyanis hatalmas beruházásokat, a piaci környezet romlott. 

A 17. helyen található a Mészáros Csoport, amelyben a Talentis Agro Zrt. is található. 2018-ban a cég nettó árbevértele 153 milliárd forint volt, becsült értéke pedig 51,7 milliárd forint. A cégcsoportba túlnyomorészt a Mészáros Lőrinc családjának érdekeltségébe tartozó agrárcégek és borászatok tartoznak. Összesen 40 ezer hektáron gazdálkodnak, így ez alapján Mészáors mára már nagyobb földesúrnak számít, mint Csányi Sándor. 

A 20. helyen a Szatmári Csoport landolt, 2018-ban nettó árbevételük 71,7 milliárd forint, a cég becüslt értéke pedig 42,8 milliárd forint volt. A cégcsoportnak agrár- és élelmiszeripari érdekeltségei is vannak, ide tartozik többek között a Szatmári Malom Kft. is. 

A 23. helyen szerepel a Harsányi Zsolt tulajdonába tartozó Axiál Kft., a cégnek 2018-ban 78,9 milliárd forint volt a nettó árbevétele, becsült értéke pedig 41,1 milliárd forint. A vállalkozásnál az utóbbi időben szintén nagy problémát jelent a munkaerőhiány, ennek orvoslására több képzési programot is kidolgoztak és támogatnak. 

EZ IS ÉRDEKELHET
A 30. helyen a Mogyi Kft. található, 2018-ban nettó árbevételük 29,7 milliárd forint volt, a cég becsült értéke pedig 33,8 milliárd. A magyar cég 27 országban van jelen, és három leányvállalatával idén először volt több az exportértékesítése, mint a hazai. 

A 33. helyen szerepel az Agrofeed Kft., amelynek 2018-as nettó árbevétele 34,7 milliárd forint volt, a cég becsült értéke pedig 29,3 milliárd forint. A régiós piacok mellett Észka-Afrikába is szállítanak, és saját erőből létesítettek üzemet az orosz piacon. Ez jó befektetésnek bizonyult, 2018-ban ugyanis már több mint 20 ezer tonna terméket állítottak elő. Szekeres István alapító nemrég döntött úgy, hogy kiszáll az üzletből, és eladta többségi részesedését társának, Csitkovics Tibornak.  

A 34. a legértékesebbek listáján a Nagisz Mezőgazdasági Zrt. 31 milliárd forintos tavalyi nettó árbevétellel. A cég becsült értéke 2018-ban 28,5 milliárd forint volt. Az összesen nyolc céget tömörítő csoport a mezőgazdaság minden területét lefedi, a csirketenyésztéstől a sertéstenyésztésen át, emellett a nádudvari tejtermékek is a céghez köthetők.

Az 52. helyen található a Gyermelyi Élelmiszeripari Zrt., amelynek tavaly 21,5 milliárd forint volt az éves nettó árbevétele, a cég becsült értéke pedig 16,6 milliárd forint. Az elmúlt tíz évben a vállalatcsoport több mint 20 milliárd forintot fordított beruházásokra. Nem csak tésztát gyártanak, ugyanis 8800 hektáron folytatnak tojástermelő és malomipari tevékenységet. 

A 100-as listán egyébként több agráripari vállalkozás is helyet kapott még. Ilyen a Tolnatej Zrt., az Agrikon Kabin- és Agrártechnika Művek Zrt., a Silvestris és Szilas Gyógynövényfeldolgozó Kft., valamint a Gallus Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?