Vallottak a szakértők: komoly változások jöhetnek az agrárfinanszírozásban

Vallottak a szakértők: komoly változások jöhetnek az agrárfinanszírozásban

agrarszektor.hu
A jövőben nem a mezőgazdaságra, hanem a vállalatok finanszírozására kell összpontosítani - jelentette ki Szabó István a Bábolnai Gazdanapok banki- és pályázati finanszírozással kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésén. A meghívott szakértők egyetértettek abban, hogy mostanra kifejezetten jó az együttműködés az ágazat szereplői és a bankok, illetve pénzintézetek között, de az elkövetkező évek óriási változásokat hozhatnak az agrárfinanszírozásban. A

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Arra a kérdésre, hogy jó-e a mezőgazdasági termelőket finanszírozni, dr. Mezei Dávid, a Takarékbank Zrt. Agrár és Uniós Kapcsolatok ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a válasz egyértelműen igen. A bankok és pénzintézetek a termőföldtől az asztalig a teljes termékpályában gondolkodnak, amibe nemcsak az agrárügyfelek tartoznak bele, de az élelmiszeripar is. Amúgy az Európai Unió is egyre inkább átveszi ezt a gondolkodást, tette hozzá a szakember, kiemelve, hogy az agrárügyfelek jól és fegyelmezetten fizető ügyfelek, alacsony csődrátával. Mezei Dávid beszélt arról is, hogy a mezőgazdaság válságálló ágazat, a mostani, koronavírus-járvány által sújtott időszakban is kevesebben vették igénybe a moratóriumot, mint más ágazatok szereplői.

Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nekik alapítványként és garanciaszervezetként nemcsak az a kérdés, hogy jó-e hitelezni, de mindent meg is kell tenniük azért, hogy a bankok minél nagyobb számban és minél kedvezőbb feltételekkel hitelezzenek az ügyfeleiknek. A szakember utalt arra is, hogy az elmúlt 5-10 évben az összes ágazat közül a mezőgazdaság növekedett a legdinamikusabban, a nem teljesítési arányok lényegesen jobbak, és a hiteligények is jelentősebbek, mint más szektorokban. Herczegh András felidézte a Magyar Nemzeti Bank azon kijelentését, hogy a magyar KKV-k hitelállománya GDP-arányosan gyengébb, mint más országoké, de mezőgazdaság hitel-ellátottsága 50%-os. A szakember kiemelte, hogy a mezőgazdasági hitelezések kapcsán számára az egyik legaktuálisabb kérdés az, hogy képesek lesznek-e szakaszokra bontani a következő időszakot a hitelezésben?

Fórián Zoltán, az Erste Bank Zrt. Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője rámutatott, hogy a mezőgazdaság egy speciális felkészültséget igénylő szektor, aminek a finanszírozása is különleges szakértelmet kíván. A szakember ugyanakkor megjegyezte, hogy mostanra már létrejöttek a megfelelő erőviszonyok és azok bankok, amelyeknek az a célja, hogy megértsék a szektor működését és igényeit. Fórián Zoltán kitért arra is, hogy ma már sokkal erősebb és sokkal közvetlenebb a partnerség a mezőgazdaság és a bankok között, mint húsz évvel ezelőtt. Az agrárfinanszírozás egyik sajátossága az, hogy a finanszírozási oldal szereplői is a mezőgazdaságból érkező. A szakember úgy fogalmazott, hogy ők nem a mezőgazdaságot finanszírozzák, hanem vállalkozókat, ezért itt minden ügylet egyedileg kerül elbírálásra, ebben pedig nagyon fontos az, hogy jól ismerik a mezőgazdasági és élelmiszeripari ügyfeleket, akikkel személyes kapcsolatuk is van, és épp ez a személyesség és közvetlenség az, amit mindenképp meg kell őrizniük.

Szabó István, az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2010-ben azért alakultak, hogy megpróbálják megoldani a kisvállalkozások és az agrárium finanszírozását, és ez alatt a tíz év alatt sikerült megháromszorozniuk a hitelállományukat. A szakember elismerte, hogy ugyanezen időszak alatt meg kellett alapozniuk a szakértői státuszukat és ki kellett alakítaniuk a partneri hálózatot. Szabó István szerint az elmúlt évtized a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a csődráta szempontjából nézve egy kegyelmi időszak volt, de az is igaz, hogy óriási támogatások érkeztek az agráriumban. A szakember kijelentette, hogy a következő évek problémásak lesznek, mert a generációváltás kérdése és véghezvitele, valamint a támogatási rendszer kialakítása mind-mind komoly kihívást jelent majd az ágazat szereplői számára. Szabó István szerint a jövőben nem a mezőgazdaságra, hanem a vállalatok finanszírozására kell összpontosítani, mert az ágazatban tapasztalható koncentrációt nem lehet megállítani. Óriási átrendeződések lesznek az agráriumban, jelentette ki a szakember, hozzátéve, hogy az uniós zöld szemlélet is óriási terheket rakhat a mezőgazdaság szereplőire.

A szaktanácsadó és pályázatíró Szabó Tibor szerint az agrárium jelenlegi legnagyobb problémája a generációváltás és a következő 1-2 év bizonytalansága. A szakember elmondta, hogy hatalmas pénzéhség érezhető a gazdák részéről, de az elmúlt évtizedben a gazdák felnőttek ahhoz, hogy a pénzintézeteket partnernek tekintsék. Szabó Tibor még nem látja a klímaváltozással és a zöldítéssel kapcsolatos kihívásokra a választ, de abban biztos, hogy a banki finanszírozás és tervezés szerepe nőni fog, mert az egyre inkább teret nyerő precíziós gazdálkodás gépei enélkül csak kevesek számára lesznek megfizethetőek. A szakember elmondta, hogy a 2010-es évek elején a gazdák azért pályáztak, mert volt kiírás, most viszont már várják a kiírásokat, ami illeszkedhet az előttük levő 4-5 éves középtávú tervbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?