Megdöbbentő döntést hozott a német kormány: sok gazda sorsa dőlhet el most

Megdöbbentő döntést hozott a német kormány: sok gazda sorsa dőlhet el most

agrarszektor.hu
A német szövetségi kormány döntése értelmében a mezőgazdaságban termelő vállalatok nem részesülnek az energiaár-támogatási programból (Kostendämpfungsprogramm), azaz kizárták őket a támogatható cégek köréből. Michaela Kaniber, Bajorország szövetségi állam agrárminisztere nem is fogta vissza magát, amikor a döntést értékelte. Mint mondta, a szövetségi kormány levegőnek nézi az agráriumot, és a programból való kizárásával végzetes hibát követ el, rendkívüli rövidlátásuk megdöbbenést okoz a bajor gazdák körében. Míg a világjárvány idején mást sem hallottunk, mint hogy milyen fontosak a hazai gazdák, most a vörös-sárga-zöld jelzőlámpa-koalíció egyszerűen kihagyja őket az energiaválság hatásait tompító programból.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kancellár úr Liverpool-szurkolóktól kölcsönzött örökszép szavai („You'll never walk alone” - Soha nem maradsz egyedül) úgy látszik, a gazdáinkra nem vonatkoznak. Németországban egyetlen gazda 137 embert lát el élelmiszerrel! A termelési költségek óriási mértékben emelkedtek, különösen az üvegházi hajtató kertészetekben, és főleg a kis- és közepes méretű gazdaságok vannak tűrőképességük határán. A koronavírus-járvány idején a kormány még partner volt a regionális ellátás, a helyi termelés biztosításában, most pedig az önellátás teljes feladását kockáztatja - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezzel a politikával Németország importfüggősége tovább nő, és pontosan ott fog kikötni, ahová most az energiaágazattal is jutott! A szövetségi kormány még az esetleges gázhiány következményeinek felmérésekor is teljesen téves következtetéseket vont le - például, hogy a kertészeti ágazatot ez csak kis mértékben érinti, vagy hogy a lakosságot a környező országokból származó zöldségekkel és gyümölcsökkel is el lehet látni. Kilóg a lóláb: nyilvánvaló, hogy a jelzőlámpa-koalíció a német élelmiszer-ellátás jövőjét a külföldi termelőktől való függésben, a hosszú szállítási láncokban és az élelmiszerimportban látja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Meggondolatlanul veszélybe sodorja a hosszú évek alatt kialakult kapcsolatokat, üzleti struktúrákat - mi lesz a családi gazdaságokkal és a biotermesztőkkel? Hirtelen semmit sem érnek a lokális, rövid ellátási láncok, amit a zöldek oly fennen hangoztattak? Világosan kell látni, hogy ha a hajtató kertészeteknek ezen a télen be kell zárniuk az üvegházakat, akkor ezekben a létesítményekben már nem fog újra indulni a termelés. A jelzőlámpa-koalíciónak sürgősen változtatnia kell döntésén, és a további támogatási programokban a lehető legjobban figyelembe kell venniük helyben működő élelmiszer-termelőink érdekeit!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06