Nagy beruházás Szentesen: vágóhidat épít a magyar baromfis cég

Nagy beruházás Szentesen: vágóhidat épít a magyar baromfis cég

agrarszektor.hu
Száz éve kezdődött el a Csongrád-Csanád vármegyei Szentesen az iparszerű baromfi-feldolgozás, köszönhetően az 1922-ben, tevékenységét száz fővel megkezdő baromfifeldolgozó üzemnek, amely gyorsan kinőtte magát és már a két világháború között az egyik legjelentősebb, a magyar, illetve az európai piacot friss, minőségi áruval ellátó vállalkozássá vált. Ennek megünneplésére gyűltek össze szeptember 23-án, Szentesen, a Hungerit Zrt. és a város vezetésének meghívására a baromfitermékek előállításában, azok vásárlókhoz való eljuttatásában kulcsszerepet játszó beszállítók, kereskedelmi és szolgáltató partnerek, illetve a szakhatóságok képviselői.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója a szeptember 23-ai ünnepségen elmondta, hogy az elmúlt száz évben nagy változások zajlottak le a baromfitenyésztésben és a szentesi iparszerű baromfi-feldolgozásban egyaránt. A történelmi viharok átalakulásokat, tulajdonosváltásokat hoztak, de a baromfi-feldolgozás mindezek ellenére fennmaradt Szentesen és ma a Hungerit Zrt. tekinthető a tevékenység helyi örökösének.

Beszédében a vállalat vezérigazgatója kitért arra, hogy a szentesi szakemberek híresek arról, hogy bátran alkalmaznak a hazai versenytársak által még nem használt megoldásokat. Ezek között kiemelendő, hogy Magyarországon Szentesen készítettek először iparszerűen baromfivirslit, és szintén itt gyártottak elsőként készre sütött, panírozott baromfitermékeket 1990-ben. Az újításokra, a termékfejlesztésre, a modernizálásra ma is kiemelt figyelmet fordít a vállalat, és Valdor márkanév alatt folyamatosan jelennek meg új, a fogyasztói igényeket kiszolgáló, magas minőségű baromfihús-készítményekkel a piacon.

Volosinovszki János hozzátette, hogy az elmúlt bő egy évben jelentős kapacitásbővítéseket hajtottak végre a Hungeritnél. Az új panírüzem tavaly októberi beindításával évi 11 ezer tonnára sikerült növelniük az előállított termékmennyiséget, és ezzel a legnagyobb hazai gyártókká léptek elő ebben a szegmensben. Hasonló volumenbővítést értek el a szentesi kacsasütő beruházás megvalósításával, melynek köszönhetően megnövelhették a kínálatukat, és a vállalat eddigi 2 millió darabos kacsasütő teljesítményét további 1 millióval emelték. A Hungerit kacsavágó kapacitása jelenleg az egyik legnagyobb egész Európában és a csirkefeldolgozásban is élen járnak, amit az elmúlt időszakban a munkafolyamatok piaci igényekre hangolt átalakításával tettek még hatékonyabbá.  Ezzel kiemelkedő mennyiségben, éves szinten már 20 millió csirke feldolgozását végzik el az üzemben, ahonnan a cég jelenleg több mint 20 országba szállítja a kiváló minősítéssel rendelkező termékeit. Ezek közül a legfontosabbak az angol, a német, a román, az osztrák és cseh piacok.

A vállalat továbbra is a fejlődésre, a fejlesztésekre koncentrál, és már előkészítés alatt állnak a soron következő beruházásai. Mind a csirke-, mind a kacsaágazatukban terveznek telepátalakításokat és -fejlesztéseket, valamint telepvásárlásokat, míg a következő időszak legjelentősebb beruházása egy új csirkevágóhíd létrehozása lesz. A tervezés előrehaladott állapotban van és a jelenlegi elképzelések szerint jövőre elindulhatnak a kivitelezési munkálatok. Az új üzem a tervek szerint 2025-től éves szinten 40 millió csirke vágására lesz képes, a legmodernebb technológiai megoldások alkalmazása mellett.

Az ünnepségen a Hungerit Zrt. emlékplakettel és oklevéllel köszönte meg baromfitenyésztő partnereinek, hogy tevékenységükkel hozzájárultak a szentesi iparszerű baromfi-feldolgozás sikereihez, míg Szabó Zoltán, Szentes város polgármestere átadta a Hungerit Zrt. vezérigazgatójának azt az oklevelet, mely tanúsítja, hogy a szentesi iparszerű baromfi-feldolgozás felvételre került a Szentesi Települési Értéktárba. A 100 éves évforduló alkalmából valamennyi, a Hungerit által gyártott Valdor termék is jubileumi csomagolást kap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29