Milliárdokkal támogatta a magyar kormány ennek a húsipari cégnek a beruházásait

Milliárdokkal támogatta a magyar kormány ennek a húsipari cégnek a beruházásait

agrarszektor.hu
Magyarország piacvezető bacongyártó vállalkozása, a Tamási-Hús Kft. a 2018-2022-es időszakban három beruházása keretében több mint 14 milliárd forint összértékű kapacitásbővítést valósított meg. A Tamási-Hús Kft. kapacitásbővítő beruházásainak ünnepélyes átadására Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és az osztrák tulajdonosok részvételével 2022. október 21-én került sor.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fejlesztés során új üzem- és raktárépület kivitelezésére, valamint új baconszeletelő és sütő gépsorok, szalonnaprés, anyagmozgató gépek és levegőtisztító berendezés beszerzésére került sor. A kapacitásbővítések eredményeképpen a szeletelt bacontermékek kibocsátása összesen 120%-kal, a sült bacontermékeké 100%-kal nőtt. A fejlesztések hatására csökkent az üzem környezeti terhelésének mértéke.

A vállalat a beruházások megvalósításához összesen több mint 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A Tamási-Hús Kft. a Vidékfejlesztési Program - Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése támogatási konstrukció keretében a 700 millió forintot meghaladó támogatással további 1,7 milliárd forint értékű kapacitásfejlesztést is megvalósított telephelyén. Az új beruházás keretében 2023 októberéig új gépház építése, crispy bacon és a tepertőgyártáshoz szükséges berendezések fejlesztése fog megvalósulni.

A termelő üzem 2005-ben épült és a 2007-es év elején kezdte meg a termelő tevékenységét. Kezdetektől fogva dinamikusan fejlődött, árbevétele és a munkahelyek száma évről évre növekedett. 2021-es évben 23,94 milliárd forint árbevételt ért el és 379 főt foglalkoztatott. Termelésének 60%-át exportálja a világ számos országába. A bacon termékek előállításában hazai és nemzetközi viszonylatban is piacvezetőnek számít.

A 2018-ban megindított beruházási folyamat célja a termelési kapacitás bővítése és új munkahelyek teremtése. A fejlesztés előtt a termelés 4.673 m2-en zajlott és nem rendelkezett a vállalat megfelelő tárolókapacitással. A fejlesztések eredményeképpen 4.783 m2 raktár, 12.577 m2 gyártócsarnok épült. Folyamatban van a 806 m2-es gépház kivitelezése. Két új baconszalonna szeletelő és négy baconszalonna sütővonal, crispy- és tepertősütő gyártósor kezdi meg működését a hozzá kapcsolódó csomagoló berendezésekkel együtt. A biológia szennyvíztisztító, a gyártási hulladékok és a csomagolóanyagok mennyiségének csökkentése, a melléktermékek másodlagos hasznosítása révén jelentősen csökken a környezeti terhelés.

A Tamási-Hús Kft. kapacitás bővítése 255 új munkahelyet teremt. Ennek 90%-a szakképzettséget nem igénylő munkakör, amely lehetőséget teremt a munkaerő piaci szempontból hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedésére. A vállalat nem mellesleg folyamatosan biztosítja munkavállalói számára a belső- és a szakmát nyújtó külső képzési lehetőségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?