Óriási beruházás Kiskunmajsán: több száz millióból fejlesztett a magyar pincészet

Óriási beruházás Kiskunmajsán: több száz millióból fejlesztett a magyar pincészet

MTI
Európai uniós támogatással, összesen 769 millió forintból egy új tárolócsarnokkal és borászati feldolgozó eszközök beszerzésével bővítette kapacitását kiskunmajsai telephelyén a Grape-Vine Kft. - közölték a cég ügyvezetői az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szőke-Tóth Róbert, a Grape-Vine Kft. egyik ügyvezetője elmondta: a beruházást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) nyert mintegy 462 millió forint támogatásból és 308 millió forint saját erőből valósították meg. A szakember elmondta, hogy az elmúlt másfél évben a fejlesztések keretében kiskunmajsai telephelyükön felépült egy új épület a borászati alapanyagok, illetve késztermékek tárolására, bővítve a korábbi szűkös raktárkapacitást. Vásároltak továbbá borászati feldolgozó eszközöket is, köztük tartályokat, szűrőket, nitrogéngenerátort, bogyózó-zúzó berendezést szivattyúval, valamint pneumatikus szőlőprést. Az anyag- és árumozgatáshoz a vállalkozás öt elektromos targoncát is beszerzett. Az új eszközök nagyban elősegítik a hatékonyabb termelést, minőségnövekedést eredményeznek, illetve bővítik a jelenlegi kapacitást, de energiahatékonysági szempontból is jelentős a beruházás - tette hozzá Szőke-Tóth Róbert.

Eiler Lajos, a Grape-Vine Kft. másik ügyvezetője felidézte, a pincészetet barátjával, Szőke-Tóth Róberttel közösen még 1998-ban alapították, amikor megvásárolták a nagy múltra visszatekintő, egykori Jonathán TSZ pincészetét. A kiskunmajsai székhelyű borászat azóta már Magyarország egyik meghatározó pincészete, és nemcsak belföldön, de a határokon túl is egyre inkább ismert - tette hozzá. Kiemelte: a "La Fiesta" termékcsaládból - amely az ország legismertebb bormárkája, és amelyből széles szortimentet kínálnak az édestől a fajtaneves borokig - évente átlagosan 8,5 millió palackot készítenek.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a jelenleg több mint 90 főt foglalkoztató Grape-Vine Bortermelő és Kereskedelmi Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2021-ben 8,4 milliárd forint, míg 2020-ban 6,6 milliárd forint volt. A társaság árbevételének mintegy 65%-a belföldi értékesítésből származik, de egyre nagyobb a jelenlétük a külföldi piacokon is. A vállalat adózott eredménye 2020-ban 883 millió forint, 2021-ben pedig 774 millió volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?