27 milliós bírságot kapott az egyik legnagyobb magyar horgászcikk-nagykereskedő

27 milliós bírságot kapott az egyik legnagyobb magyar horgászcikk-nagykereskedő

agrarszektor.hu
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a horgászcikk-nagykereskedő Top-Fish 2001 Kft. éveken keresztül előírta a horgászboltoknak az általa forgalmazott termékek internetes minimum-árait; a GVH Versenytanácsa 27 millió forint bírságot szabott ki a cégre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A GVH csütörtöki közleménye szerint 2021 nyarán indítottak eljárást a Top-Fish 2001 Kft.-vel szemben, amely az egyik legjelentősebb nagykereskedő a horgászati cikkek hazai piacán. A vizsgálat alapján a társaság jogsértően határozta meg termékpalettájának legalacsonyabb fogyasztói árait a kiskereskedőknek. Az általa "ajánlott" viszonteladói árak betartását folyamatosan ellenőrizte, és a beszállítás felfüggesztésével fenyegette azokat a boltokat, amelyek a megadottnál olcsóbban árusították a termékeket weboldalukon. A viszonteladó kiskereskedők akciót, árleszállítást sem tarthattak a céggel való egyeztetés nélkül.

A továbbeladási árak meghatározása a versenyt legsúlyosabban veszélyeztető jogsértések közé tartozik, ugyanis a fogyasztók magasabb árakkal szembesülhetnek annál, mintha tiszta verseny érvényesülhetne a kiskereskedők között - hangsúlyozta a versenyhivatal. A horgászcikk-nagykereskedő a hazai versenytörvényt és az uniós versenyszabályozást is megsértette a horgászboltok árazási szabadságának korlátozásával. A GVH az eljárását kettős - hazai és uniós - jogalapon folytatta le, amelyre a hatályos jogszabályok lehetőséget adnak.

A tájékoztatás szerint a cég az eljárás során együttműködött a versenyhatósággal: elismerte a jogsértést, önként bizonyítékokat szolgáltatott, lemondott a jogorvoslat lehetőségéről és belső vállalati program bevezetését vállalta a jövőbeli, hasonló törvénysértések elkerülésére érdekében. Az együttműködési lehetőségek igénybevételével a Top-Fish 2001 Kft. jelentősen tudta mérsékelni a kiszabott versenyfelügyeleti bírságot - jelezte a GVH.

A versenyhivatal közölte: a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) kimutatása szerint évről-évre jelentősen nő a regisztrált horgászok létszáma, ma már a teljes lakosság több mint hét százaléka rendelkezik horgászengedéllyel, így a GVH eljárása és döntése több százezer aktív horgász érdekeit védi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?