Válságtanácskozást tartott a kormány: nagy ígéretet tettek a műtrágya importőrök

Válságtanácskozást tartott a kormány: nagy ígéretet tettek a műtrágya importőrök

MTI
A kormány válságtanácskozásra hívta a műtrágya importőr cégeket, akik megígérték, hogy vészhelyzet esetén biztosítható a magyar gazdák műtrágya szükséglete. Önmagában ennek árcsökkentő hatása is van - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a magyar gazdák védelméről tartott sajtótájékoztatón hétfőn Békéscsabán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Feldman Zsolt kifejtette, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 14 milliárd forintos bírságot szabott ki a Bige László tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt.-re és a hozzá kapcsolódó cégekre árkartell miatt. Ez a rendszerváltás utáni legnagyobb bírság - húzta alá. A hazai műtrágyapiac 60%-át uraló cég két év alatt saját számításaik szerint mintegy 36 milliárd forint kárt okozott a magyar gazdáknak a műtrágya árának önkényes, a világpiaci hatásokat nem követő emelése miatt. Ez az áremelés közvetetten megjelenik a megtermelt termények és az előállított élelmiszerek árában is - jelentette ki az államtitkár.

Feldman Zsolt hozzátette, minden lehetséges lépést, így a benzinárhoz hasonlító árplafon bevezetését is megvizsgálták, de döntést egyelőre nem hoztak. A gazdáknak viszont december elején emelt előrefinanszírozást, 262 milliárd forint előleget fizettek ki, hogy segítsék a helyzetüket. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az államtitkár emlékeztetett, Bige László azt is bejelentette, hogy 2022 májusáig a magyar piac helyett Ázsiában adja el a műtrágyát, ami ellehetetlenítette volna a hazai mezőgazdasági termelést. A vállalkozó ugyan a kormány és a gazdák összefogását látva "meghátrált", de elvesztette szavahihetőségét, ezért "komolyan figyelni fogják" - mondta.

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatóságának elnöke elmondta, hogy hektáronként körülbelül 300 kilogramm műtrágyát használnak fel, így a Nitrogénművek Zrt. miatt 30 milliárd forintos többletköltség terhel hozzávetőleg 14 ezer gazdálkodót. Ahogy a szakember fogalmazott, napi megélhetések forognak kockán, az egész magyar vidék ellehetetlenülhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?