Indul a kereskedelmi háború: Kína fájó ponton vág vissza

Indul a kereskedelmi háború: Kína fájó ponton vág vissza

agrarszektor.hu
A globális élelmiszeripari vállalatok fokozott készenlétben állnak a Kínából érkező esetleges büntető vámok miatt, miután az Európai Unió szubvencióellenes vámokat vetett ki a kínai gyártású elektromos járművekre. A kínai állami média arról számolt be, hogy a hazai vállalatok szubvenció- vagy dömpingellenes aggodalmak miatt készülnek vizsgálatot kérni egyes EU-s tej- és sertéshús-importtal kapcsolatban. A kínai kereskedelmi minisztérium, valamint a külügyminisztérium pedig kifogásolta és élesen bírálta az Európai Uniónak a kínai elektromos autógyártókra vonatkozó büntetővám-tervezetét, egyben ellenintézkedéseket ígért.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A további kereskedelmi akadályok a globális piacok átrendeződését okozhatják - mondta Kimberly Crewther. Hozzátette, fontos, hogy a kereskedelem stabil és biztos pont legyen, hiszen a bizonytalanságot senki sem szereti. Kínai adatok szerint Kína 2023-ban a legtöbb tejterméket Új-Zélandról importálta, őket követte az EU (36%). Ausztrália volt a harmadik számú exportőr. Bár továbbra sem világos, hogy Kína mely termékeket célozhatja meg a büntető vámokkal, de érdemes megjegyezni, hogy az Európai Bizottság adatai szerint a tejsavópor, a tejszín és a friss tej volt a legfontosabb exportcikkek az EU Kínába irányuló 1,7 milliárd eurós (1,8 milliárd dolláros) tejtermékexportjában tavaly - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hollandia, Franciaország, Németország, Írország és Dánia rendelkezik a legnagyobb tejipari kitettséggel a kínai piacon. Hollandia, Dánia és Franciaország szintén jelentős sertéshús-beszállítók, bár tavaly Spanyolország volt Kína legnagyobb beszállítója, amely Kína teljes sertéshúsimportjának közel 23%-át tette ki, ezt követi Brazília és az Egyesült Államok. Cristina Alvarado, az új-zélandi tőzsde adat- és betekintési kereskedelmi igazgatója szerint az EU tejtermékeivel szembeni kínai vámok vagy kereskedelmi akadályok segíthetik Új-Zélandot piaci részesedésének további növelésében.

Kína egyébként mintegy 848 millió dollár értékben importált tejterméket Ausztráliából tavaly a kínai vámadatok szerint. Új-Zélandról származó tejtermék importja 2023-ban elérte az 5,52 milliárd dollárt, ami közel a felét tette ki tejtermék-importjának teljes értékének. Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa április végi kínai látogatása során azt mondta a Reutersnek, hogy az a szándéka, hogy amennyire csak lehetséges, elkerülje, hogy a mezőgazdaság fizesse meg más ágazatok problémáinak költségeit.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?