Drasztikus változás jöhet: letarolhatják Új-Zélandot az uniós élelmiszerek?

Drasztikus változás jöhet: letarolhatják Új-Zélandot az uniós élelmiszerek?

MTI
Az Európai Unió és Új-Zéland lezárta a kereskedelmi megállapodás létrehozására irányuló tárgyalásokat, amely mindkét fél vállalatai és a fogyasztók előtt jelentős gazdasági lehetőségeket nyit - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ursula von der Leyen brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, a megállapodás hatására 30%-kal bővülhet a kétoldalú kereskedelem, és az EU-export éves szinten akár 4,5 milliárd euróval is megugorhat. Az új-zélandi uniós beruházások 80%-kal növekedhetnek, az uniós vállalkozások pedig már az alkalmazás első évétől évi mintegy 140 millió euró vámbefizetéstől mentesülhetnek - közölte az uniós bizottság elnöke.

A brüsszeli testület közleménye szerint a megállapodás a vállalkozások esetében egyebek mellett megszünteti az EU-ból Új-Zélandra irányuló exportvámokat. Megnyitja az új-zélandi szolgáltatások piacát olyan fontos területeken, mint a pénzügyi szolgáltatások, a távközlés, a tengeri közlekedés vagy a kézbesítési szolgáltatások. Megszünteti az uniós befektetők hátrányos megkülönböztetését Új-Zélandon és viszont. Javítja az uniós vállalkozások hozzáférését az új-zélandi közbeszerzési piachoz az áruk és a szolgáltatások, a beruházások és a koncessziós szerződések területén.

Megelőzi továbbá az indokolatlan adatlokalizációs követelményeket, és szigorú védelmet biztosít a személyes adatok számára. Segíti a kisvállalkozások exporttevékenységének bővítését, ennek érdekében külön fejezetben tárgyalja a kis- és középvállalkozásokra vonatkozó szabályokat. Egyszerűsíti a megfelelési követelményeket és eljárásokat, ezáltal gyorsabb áruforgalmat tesz lehetővé.

Az európai uniós mezőgazdasági termelők a megállapodás alkalmazásának első napjától fogva jobb feltételekkel értékesíthetik majd termékeiket Új-Zélandon, mint jelenleg. Több fontos uniós exportcikk, köztük a sertéshús, a bor és a pezsgő, a csokoládé, a cukorkaáruk és a kekszek kivitele azonnal vámmentessé válik - tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?