Váratlan fordulat: ez megnehezíti az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását

Váratlan fordulat: ez megnehezíti az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását

MTI
Kína nem emeli a gabonára vonatkozó behozatali kvótáit, ami megnehezítheti az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus lezárását célzó várhatóan jövő héten aláírandó részmegállapodásban foglaltak teljesítését - olvasható a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Caixin kínai gazdasági lap keddi tudósítása szerint Han Csün, kínai mezőgazdasági és vidékügyi miniszterhelyettes - aki személyesen is részt vett a kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokon - szombaton egy Pekingben megrendezett fórumon közölte: globális kvótát alkalmaznak a gabona behozatalát illetően, ezt pedig nem fogják egyetlen ország esetében sem külön módosítani. Az amerikai fél állítása szerint azonban a megállapodás első szakaszának részeként Kína két éven belül további 80 milliárd dollár értékben vásárol majd amerikai mezőgazdasági termékeket. Ezeknek egy része feltehetően kukorica, rizs és búza lesz, de a kínai fél egyelőre nem nyilatkozott konkrét számokról, csupán annyit közölt, hogy jó minőségű és versenyképes termékeket fog importálni. 

A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság még szeptemberben határozta meg a 2020-ra vonatkozó importkvótákat, e szerint az idén a kínai megrendelők 7,2 millió tonna kukoricát, 9,6 millió tonna búzát és 5,3 millió tonna rizst hozhatnak be külföldről 1 százalékos vámtarifával. Ugyanakkor az e fölötti importra esetenként akár 65 százalékos vámot kellene megfizetniük. 

A SCMP-nak nyilatkozó elemző számítása szerint a kvóták megközelítőleg annyi gabona behozatalát teszik lehetővé, amennyit Kína az előző években is vásárolt az Egyesült Államoktól, vagyis nem engednek teret az amerikai mezőgazdasági termékek importjának bővítésére. Mindazonáltal a gabona behozatalát korlátozó kvóták nem akadályozzák más mezőgazdasági termékek importálását, így önmagában a kvóták fenntartása nem zárja ki, hogy Kína betarthassa a részmegállapodásban foglaltakat. 

Sajtóértesülések szerint a kínai kereskedelmi delegáció a jövő héten utazik Washingtonba, ahol - Donald Trump amerikai elnök a Twitteren közölt állítása szerint - január 15-én írhatják alá a kereskedelmi megállapodás első szakaszát. Kínai részről egyelőre nem erősítették meg a találkozó hírét és az aláírás dátumát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?