Indul a kertészkedés! Megkezdődött a vetőmag csomagok kiszállítása a Vesd Bele Magad Programban (sajtóközlemény)

agrarszektor.hu
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA Vesd Bele Magad Programja keretében 339 iskola 21.146 kisdiákja kap vetőmag csomagot az ország különböző pontjain. A Program arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy kicsi anyagi befektetéssel, szorgos munkával egy család könnyedén elő tudja állítani a saját felhasználású friss zöldséget, ha van egy kevés megművelhető földje.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Program nem szelektál sem szociális helyzet szerint, sem egyéb módon a résztvevő gyerekek között, mivel a célja a szemléletformálás és nem egy élethelyzet megváltoztatása.

A vetőmag csomagban a termesztés során kevéssé érzékeny zöldségek vetőmagjai találhatók, vöröshagyma, karalábé, hónapos retek, zöldborsó, sárgarépa. A kiosztott vetőmagok mennyisége akkora, hogy a termesztésükhöz szükséges fizikai munka (talaj előkészítés, vetés, gyommentesítés, öntözés, a termés begyűjtése) nem veszi el a kisgyerekek kedvét a kertészkedéstől, és emellett a termés elegendő lehet a családi, konyhai felhasználáshoz is.

A Program során a vetőmag csomagokat kizárólag magánadományokból cégek és magánszemélyek pénzbeli felajánlásaiból biztosítja az AGRYA. Az adománygyűjtés sikeres volt, a szükséges mennyiségű forrás a rendelkezésre áll. A Program legnagyobb céges támogatója az OTP Bank, magánszemélyként pedig egy budapesti nyugdíjas pedagógus ajánlotta fel a legnagyobb támogatást.
A támogatásoknak, adományoknak köszönhetően minden határidőben jelentkező iskola és kisdiák megkaphatja a vetőmag csomagokat, nem kellett választani a jelentkezők között.
A támogatók listája elérhető a www.vesdbelemagad.hu weboldalon.

A vetőmag csomagok kiszállítása 2012. március 2-án pénteken megkezdődött és minden iskolához március 12-éig meg is érkezik. A vetőmagokat egy kis dobozban, rövid termesztési segédlettel együtt kapják meg a gyerekek. A kiszállított mennyiséget jellemzi, hogy a vetőmagok iskolánként csomagolt, összességében több mint 1100 darab gyűjtődoboza, több mint 80 m3 térfogatú, ami megtölt egy nagy kamiont.

A jelentkezések során több iskola is jelezte, hogy szeretnék újraindítani, fejleszteni az iskolakertjüket. A Program alapgondolata az, hogy a gyerekek otthon, a kertjükben, a családdal együtt vessék el a magokat és a családdal együtt élvezzék a munkájuk eredményét. Emiatt az eredeti tervekben nem szerepelt az iskolakertek külön támogatása. Látva az igényeket, a Program részeként, a már jelentkezettek közül 50 iskola kap többlet vetőmagot egy hozzávetőleg 100 nm alapterületű iskolakert kialakításához. Ebben a csomagban többféle vetőmag van, köztük olyanok is, amelyek nagyobb odafigyelést, gondoskodást igényelnek. Az iskolakerti vetőmag csomagban zöldborsó-, hónapos retek-, vöröshagyma-, cékla-, petrezselyem-, karalábé-, sárgarépa-, paradicsom- és paprika vetőmag található.

Az iskoláktól azt kérjük, hogy az iskolakert működtetése során felhalmozódó tapasztalatikat osszák meg az AGRYA munkatársaival és a szélesebb közvéleménnyel. Így az iskolakertekhez adott vetőmag apró, de fontos segítség, figyelem felhívás lehet ahhoz, hogy újra bekerüljön az iskola gyakorlati oktatásába a kertészkedés, ott ahol megvannak ennek a feltételei.

A Programmal kapcsolatos 2012. évi hírek, események, a gyerekek és a pedagógusok élményiről szóló blog bejegyzések 2012. március 12-től elérhetők a www.vesdbelemagad.hu weboldalon.

Budapest, 2012. március 2.

Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06