Eddig minden jól alakult a tejtermelésben, kár lenne elrontani kereskedelmi akciókkal

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium legteljesebb támogatását élvezi minden olyan fellépés, amely a tejágazat érdekeit védi és a magyar fogyasztók jó minőségű hazai tejjel való ellátását segíti - utalt a hét eleji tejtermelői demonstrációra az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a "Tejtermelés eredményességéért" elnevezéssel megrendezett pénteki konferencián.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az eseményen Feldman Zsolt hangsúlyozta: az elmúlt években széleskörű összefogás jött létre a tejtermelők, a tejfeldolgozók, a kiskereskedelem és a kormányzat között. Ennek eredményeképpen a hazai fogyasztók ma már döntő mértékben magyar termelőktől származó tejet vásárolhatnak az áruházakban. Ezen összefogás eredményeit tette majdnem semmissé egy áruházlánc felelőtlen akciójával, amely ellen jogosan lépett fel a tejtermelői közösség. Mint mondta, az Agrárminisztérium minden szükséges hatósági eljárást lefolytat ebben az esetben is.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít.A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az államtitkár kedvezőnek nevezte a tejágazat kilátásait, ezt a fejlődő és a fejlett gazdaságokban is bővülő piaci lehetőségekkel támasztotta alá. Kifejtette: az elmúlt években a magyar mezőgazdaság dinamikus fejlődésen ment át, az ágazat kibocsátása meghaladta a 2700 milliárd forintot.

Az élelmiszeripar 10 százalékát adja a tejfeldolgozás, az ágazat 294 milliárd forintos termelési értéket képviselt.

A várakozások szerint az európai tejtermelés 2017-hez képest 2027-re 8 százalékkal bővül, a felvásárlási ár pedig 16 százalékkal nőhet ebben az időszakban. Mindez az államtitkár szerint az jelenti, hogy érdemes a tejágazatban dolgozni, abba energiát, pénzt és szakmai tudást fektetni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a munkaerőhiány, illetve az új környezetvédelmi elvárások teljesítése nehézséget jelent a gazdálkodóknak.

Feldman Zsolt elmondása szerint az uniós csatlakozás után csökkent a tejelőállomány, majd 2010-óta mintegy 10 százalékkal nőtt, a tejhozam pedig ugyanekkora mértékben emelkedett, és 2017-ben 8300 litert tett ki átlagosan. Kiemelte, hogy nemzetközi összehasonlításban is professzionális a magyar tejágazat,

Csehország után Magyarországon a legkoncentráltabb a tejelőtehén-állomány és a feldolgozó kapacitás, mivel a nyolc legnagyobb cég adja a tejfeldolgozás háromnegyedét.

Feldman Zsolt elmondta azt is, hogy a magyarországi tejfogyasztás az uniós átlagnak felel meg, ugyanakkor a vajfogyasztás az átlag ötöde, a sajtfogyasztás pedig a harmada. Az ágazat külkereskedelméről szólva kifejtette: 120 milliárd forint értékben importált az ország tejet és tejtermékeket, a kivitel értéke pedig 100 milliárd forint volt tavaly. Hangsúlyozta, folyamatosan csökken a nyers tej kivitele, amelyet pozitívumként említett, mert a stratégia része, hogy az itt megtermelt tejet Magyarországon dolgozzák fel.

(MTI/AM Sajtóiroda)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06