Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Kínában nőtt a tejtermelés, miután a termelés egyre hatékonyabb méretben, egyre modernebb körülmények között zajlik, ráadásul igen jövedelmező is. A tavalyi évhez képest 2,3 százalékkal emelkedett a kibocsátás, ami idén már elérheti a 33 millió tonnát - áll az USDA piaci jelentésében. 2018 utolsó négy hónapjában ennek ellenére ismét elérték az árak azt a csúcsszintet, amit négy évvel ezelőtt tapasztaltak meg a kínaiak. Az ázsiai országban 10 év alatt megduplázódott az egy főre eső tejfogyasztás, de a 36 kg/fő/év mennyiség még mindig harmadával kevesebb, mint a világátlag. A tej és tejtermékek ugyanis nem részei a tradícionális kínai konyhának.
Megjegyezzük, ennek genetikai okai vannak, az ázsiai emberek nagy többségében ugyanis felnőtt korban már nem működik a tejcukrot bontó laktáz enzim, így a friss tej emésztése gondot okoz nekik. A savanyított - baktériumok által kvázi előemésztett - tejtermékeket azonban ők is fogyaszthatják. Az állati termékek azonban az évezredes hagyományok miatt sokkal kisebb szerepet töltenek be az ázsiai emberek étrendjében, mint Európában. A pasztörizált, friss tej fogyasztása ugyan nő Kínában, de még mindig csak a fogyasztás 14 százalékát adja, szemben például Kanada, az Egyesült Államok vagy Japán 99 százalékos frisstej-fogyasztási arányával.
A kisebb tejtermelő üzemek lassacskán feladják a versenyt a modern nagygazdaságokal. Peking, Tiencsin és Sanghaj körzetében néhány év alatt megfeleződött a tehenészetek száma. De országos szinten sem jobb a helyzet: a 300 tehénnél kevesebbet tartó gazdaságok száma 2011-ben még 114 ezer volt Kínában, idénre azonban 56 ezerre csökkent. A nagygazdaságokban jobban szervezett a takarmányellátás és kiegyensúlyozottabb a termelés, emiatt csökkentek a téli tejfeleslegek és nőtt a nyáron kibocsátott tej mennyisége az országban, eközben a tej minősége is sokat javult. Ennek megfelelően a termék ára is emelkedett, a termelés pedig jövedelmezőbb lett. A tejelőtehenek száma mára eléri a 6,25 milliót. Az állomány genetika színvonalát Új-Zélandról és Ausztráliából importált egyedekkel növelik.
A tej termelése és feldolgozása más-más tulajdonosi körben van Kínában, és az utóbbiak dominálják a piacot. A nyolc legnagyobb tejfeldolgozó gyűjti be a Kínában előállított tej 70 százalékát. A termelés az ország északi régióiban koncentrálódik. A tej áraira hatással van a teljes és sovány tejpor nemzetközi ára is. Ezek jóval olcsóbban érhetők el a piacon, mint a belföldi folyadéktej, ezért a feldogozók szívesebben rendelik ezeket az alapanyagokat, mint a hazai tejet. Kína a világ legnagyobb teljespor- és a második legnagyobb soványtejpor-importőre.
Tejet, de tejport is nagy mennyiségben szállít Európa
Mivel a belső termelés még mindig messze elmarad az egyre gazdagabb fogyasztók tejigényétől, ezért 2019-ben 4 százalékkal nőhet a folyadéktej importja Kínában, így elérheti a 700-750 ezer tonnát az USDA becslése szerint. Ez gyakorlatilag UHT tejet jelent. Ennek a mennyiségnek a felét Európa biztosítja Kína számára, Németország egyedül a 25 százalékát fedezi. A második legnagyobb beszállító Új-Zéland 35 százalékos piaci részesedéssel, amit a két ország közötti szabadkereskedelmi megállapodás csak növelni fog a jövőben. Ausztrália is hasonló előnyöket élvezne, de az országot sújtó szárazság miatt csökken az itteni szarvasmarha-állomány és így a tejtermelés is. Vajból és sajtból pedig messze Új-Zéland az ország legnagyobb ellátója, előbbiből az importmennyiség 85, utóbbiból a 70 százalékát biztosítja.