Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A koronavírus-járvány alaposan átrendezte az értékesítés lehetőségeit, és jelentős visszaesést okozott a baromfiágazatban - írja a Magyar Nemzetre hivatkozva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A vendéglők forgalma visszaesett, a teljes zárás idején gyakorlatilag a nullára csökkent, a kerthelyiségekben engedélyezett vendégfogadás pedig csak mérsékelte a károkat - emelte ki Szabó Ákos, a baromfiágazat egyik legnagyobb hazai szereplője, Tranzit Csoport vezérigazgatója. A kiskereskedelmi láncoknak viszont húsz-harminc százalékkal nőtt a forgalmuk a korlátozások idején. A vendéglátóhelyek zárva tartása miatt megnőtt az igény a bolti forgalomban a feldolgozott és konyhakész termékek iránt, például az elősütött csirkére és kacsára.
A baromfineveléssel, feldolgozással és értékesítéssel is foglalkozó vállalkozás vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztók jelentős árkülönbségekkel találkozhatnak: a nyers húsnál az előállítási költségeknél jóval drágább a félkész, például panírozott és elősütött baromfitermék. A nagy árkülönbség oka, hogy a baromfihús áfája nemrégiben öt százalékra csökkent, ezzel szemben a legcsekélyebb mértékben is feldolgozott húskészítményeké 27 százalék maradt.
A járvány őszi, második hullámára a tavaszi tapasztalatok mellett fel lehetett ugyan készülni, viszont a baromfiágazat helyzetét tovább nehezíthetik az egekbe szökő takarmányárak - részletezte Szabó Ákos. Példaként említette, hogy a kukorica ára a rekordokat döntő termés ellenére rövid idő alatt 16 százalékkal emelkedett. A baromfi-feldolgozás költségeinek hatvan százalékát a takarmányozás adja, a költségnövekedés ellensúlyozásához pedig mintegy tíz százalékkal kellene emelni a felvásárlási árakat.