Fogathajtók csaptak össze egymással Mezőhegyesen: ők lettek a legjobbak

Fogathajtók csaptak össze egymással Mezőhegyesen: ők lettek a legjobbak

agrarszektor.hu
Idén is megrendezték Mezőhegyesen a Nemzeti Fogathajtó Versenyt. A 2021. május 6-ától 9-éig között tartó versengésen hazai lovasok mellett a szomszédos országok képviselői is bemutatták a tudásukat. A többnapos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal volt látogatható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon a lovaskultúra, lovassport a mai napig jelentős szerepet tölt be az ország hagyományainak sorában. A koronavírus-járvány a lovassport rendezvényeket is átszabta, háttérbe szorultak az eddig rendszeresen megrendezett versenyek is - írta meg HelloVidék. De most májusban végre elstartolt a szezon: a lovassportok szerelmesei számára várva várt fogathajtó versennyel. Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. pályáján rendezték meg május 6-a és 9-e között az idei Nemzeti Fogathajtó Versenyt. Az istállókba május 3-ától kezdve lehetett behajtani, a versenyzőknek a helyüket elfoglalni, a versenynapok pedig 6-án, csütörtökön startoltak el.

A vasárnapig tartó megmérettetésen a hazai lovasok mellett osztrák, cseh és romániai hajtók is bemutatták tudásukat: a futamokon tizenkilenc négyes fogat, harminckét kettes fogat, valamint egyes fogatok és pónifogatok vettek részt. A versenyt a sportrendezvényekre vonatkozó szabályváltozásoknak köszönhetően csak a hatóságilag kiállított védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek látogathatták.

A Fogathajtó Szakbizottság Facebook-oldalán megjelent eredmények szerint a pénteki első versenynapon, május 7-én Lázár Zoltán nyerte meg a díjhajtást a négyesfogathajtók mezőnyében. A többszörös világbajnok fogathajtó 39.01 hibapontos programjával előzte meg a vecsési világbajnok Dobrovitz Józsefet (44.12 hibapont) és a versenyszámot harmadik helyen záró Papp Jánost, aki a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság saját tenyésztésű lovaival indult a versenyen.

A HelloVidék legfrissebb beszámolója szerint május 8-án, szombaton zajlott a CAN országos fogathajtó verseny maraton versenyszáma. A kettesfogathajtó-versenyt Szabó Roland nyerte meg, a négyesfogathajtást pedig Dobrovitz József. Ezzel összetettben ő indulhatott az első helyről a vasárnapi záró versenyszámban, az akadályhajtásban.

Vasárnap a CAN országos fogathajtó verseny akadályhajtó versenyszáma zajlott. Az egyesfogathajtó-verseny élén Kun Andrea végzett, a póni kettesfogathajtó-verseny kategóriagyőztese pedig Aszódi Richárd lett. A versenyszámok összetett eredményének győztesei: négyesfogathajtó-verseny győztese Dobrovitz József, a kettesfogathajtó-verseny összetett győztese Farkas László lett. A verseny eredményei részletesen ezen az oldalon tekinthetők meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58