Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A 2022-es évben május végéig összesen 12%-kal csökkent Magyarország baromfihús-előállítása az egy évvel ezelőtti helyzethez képest. Élősúlyban számolva a csirkénél viszonylag szerény, 3,3%-os volt a csökkenés, a pulykánál ugyanakkor szintén minimális, 2%-os mértékben nőtt a produktum, de a víziszárnyasoknál már nagymértékű visszaesést mértek. Ez a hízott libánál 38%-os volt, a hízott kacsa esetében pedig egészen extrém módon a tavalyi termelés 75%-a esett ki, amint arról Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója beszámolt a Világgazdaságnak.
A pecsenyekacsa esetében ugyancsak drámai mértékű, több mint 40%-os volt a kiesés. Ez annak a következménye, hogy a víziszárnyas-, azon belül pedig a kacsaállományt közvetlenül és közvetetten is jobban érintette a járvány. A termelés központjának számító Bács-Kiskun megyében ugyanis a járvány novemberi kitörése után folyamatosan érintette a madárinfluenza. A termeléscsökkenés egyik oka tehát a november közepétől április végéig, május elejéig tartó madárinfluenza-járvány, ami két oldalról is csökkentette a termelést: a fertőzött állományok kivágása, illetve a telepítési korlátozások révén. Mint emlékezetes, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július közepén szüntette meg a madárinfluenza-vírus miatt elrendelt területi korlátozó intézkedéseket.
Komoly termeléscsökkenést okozott az is, hogy jelentősen megemelkedtek a termelési költségek, ám ezeket a kereskedelem nagyon sokszor csak később ismerte el. A BTT adatai szerint a felvásárlási árak sem tudtak abban az ütemben növekedni, amelyek a tényleges költségnövekedéseket fedezték volna. Szintén nagy kérdés, hogy lesz-e elegendő elérhető takarmány-alapanyag. Az aszály ugyanis leginkább a korábban kimagasló gabona-termésátlagokat produkáló alföldi megyékben pusztít. Valamint az is bizonytalanságot jelent a baromfitermelésben, hogy a korábban rezsicsökkentéssel védett kisüzemek hogyan tudják érvényesíteni energiaköltségeik drasztikus emelkedését.
- jelentette ki Csorbai Attila.
A szakember szerint az is befolyásolja a piacot, hogy várhatóan jelentős arányban zárnak be baromfinevelő telepek, és az is nagy kérdés, hogy a megváltozott környezetben mennyien adják vissza nyertes telepfejlesztési pályázataikat. Hasonlóan megjósolhatatlan az is, hogy a várható fogyasztáscsökkenés milyen módon megy végbe. Valószínűsíthető, hogy a fogyasztók az olcsóbb termékeket részesítik előnyben - de a csirkének melle, combja és farháta is van. Csorbai Attila szerint elképzelhető, hogy az értékesítés elmozdul az egész csirke irányába.
Nyugat-Európában - ahol nem volt árstop - a költségnövekedés miatti áremelések hamar elérték a kereskedőket és a fogyasztókat minden állati terméknél, ami meg is jelent a fogyasztás csökkenésében. Az alacsonyabb fogyasztási szint következtében pedig a kereskedelem elkezdte visszafogni a megrendelt mennyiségeket, és elindult a készletfelhalmozás. Ez pedig részben többletköltséget jelent, de az is a következménye, hogy a készletek lefelé nyomják az árakat, ami pedig európai szinten is komoly problémákat okoz.
Ebben a helyzetben a szakemberek sem mernek jóslásokba bocsátkozni arról, hogy hogyan rendeződik át a piac, és hogy az egyes termékeknél mekkora lesz a keresletcsökkenés. Annyi azonban bizonyos - mutatott rá Csorbai Attila -, hogy a nehezebb gazdasági környezetben fogyasztók az olcsóbbat keresik. A BTT igazgatója szerint ugyanakkor ebben a csirke, valamint az étkezési tojás lehet a legkevésbé vesztes. Utóbbinál azonban a ketreces tartás elleni fellépések hosszabb távon még bizonytalanságot jelentenek.