Figyelmeztetik a magyarokat: szigorú szabályok léptek életbe a hazai erdőkben

Figyelmeztetik a magyarokat: szigorú szabályok léptek életbe a hazai erdőkben

agrarszektor.hu
Tél vége, tavasz eleje különleges időszak az erdei vadvilág életében. Nagyjából április elejéig tart a szarvasok agancshullajtása. Az agancsok engedély nélküli gyűjtése nemcsak veszélyt jelent az erdei élővilágra, de a törvény is bünteti: egyrészt lopásnak, másrészt szervezett hajsza formájában állatkínzásnak minősül - derült ki a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gím- és dámszarvasok tavasszal hullajtják el régi agancsukat. Ilyenkor a kirándulók is gyakrabban találkoznak az erdőben elhagyott agancsokkal, és nagy a kísértés, hogy valaki hazavigyen egy-egy „vadászat nélküli trófeát”. Fontos azonban tudni, hogy ezek az agancsok a vadászati törvény értelmében a területen vadászatra jogosult szervezet tulajdonában vannak. Az illegális gyűjtés így jogilag lopásnak minősül.

Ezen kívül az elhullajtott agancsok nagyon fontos információkat hordoznak a természetközeli erdőgazdálkodás számára. Szakszerű összegyűjtésükkel az erdészek következtetni tudnak a vadállomány korára, méretére, mozgására és egészségi állapotára - így fel tudják mérni az adott erdő vadeltartó-képességét is. Mindezek miatt a hullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.

Súlyosabb eset a nyereségvágyból illegálisan agancsozóké. Ők jellemzően csoportosan, akár járművekkel is űzik a szarvasokat, hogy kikényszerítsék az agancshullatást, a „trófeát” pedig szintén illegális módon értékesítik. A vadállomány és az erdei élővilág ilyen durva zavarása mindig nagy kárt okoz, de a tél végi időszakban különösen. A tél folyamán tartalékaik nagy részét felélt állatok keresik nyugalmat és lehetőleg kevesebbet mozognak. A megszokott pihenő- és táplálkozóhelyeinek elhagyására kényszerített vad állandóan menekül. Ez végzetes is lehet számára, de mindenképpen fokozott stresszhelyzethez és nagymértékben megnövekedett energiaszükséglethez, táplálékigényhez vezet. Ezért a vadak fokozottabban rágják a facsemeték csúcshajtásait, hántják le a fiatal fákat, így az erdő megújítása, elegyessége is veszélybe kerül.

Az illegális - különösen a szervezett - agancsgyűjtés tehát nemcsak a vadállományt, hanem az erdő egészét veszélyezteti. Ezért a Pilisi Parkerdő a következőket javasolja a kirándulóknak:

  • Ne zavarjuk az erdő nyugalmasabb részeit, ebben az időszakban lehetőleg csak a jelzett turistautakon közlekedjünk az erdőben! Így kíméljük a tél végére legyengült vadállományt.
  • Hullajtott agancsot ne vigyünk haza! Így segítjük a természetközeli erdőgazdálkodást.
  • Ha az erdőben illegális agancsgyűjtőkkel találkozunk, értesítsük a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészeit, vagy a rendőség körzeti megbízottját! Így segítjük az erdészek munkáját.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?